La Rierola
Gaià
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Masia de dimensions mitjanes o petites, d'origen medieval, emplaçada en una plana formada vora un meandre del riu Llobregat, al sector de ponent del terme de Gaià. Consta d'un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis) que té cossos adossats a la part davantera i posterior. La façana principal, encarada a migdia, ha quedat parcialment coberta per un d'aquests coberts, que és una pallissa en dues plantes, de manera semblant al que trobem al mas veí de la Riera. De la façana queden visibles un portal i, al seu damunt, un balcó. Les obertures són emmarcades amb maó i amb llinda de fusta. Els murs de la casa són de pedra i tenen poques finestres, la majoria emmarcades amb maó. Els coberts de la part posterior són producte ja d'actuacions força recents. En general la Rierola ha conservat íntegrament el volum del cos principal i les seves característiques constructives tradicionals. Exteriorment els possibles vestigis medievals no són visibles; l'obra sembla fonamentalment dels segles XVII-XVIII, i en el segle XIX devia ser àmpliament reformada.
En una rajola col·locada a la façana de la casa s'hi pot llegir: "Alabat sia Déu. Per vostra pròpia dignitat i respecte, no renegueu".
Història
Segons dades recopilades per Josep M. Badia, aquest mas ja existia al segle XIII. Concretament s'esmenta en un document de 1245 de la parròquia de Gaià (Arxiu Episcopal de Vic), ja amb la mateixa denominació de Rierola. Llavors l'hereu era un tal Pere i el mas formava part de la parròquia de Sant Pere de Monistrol. Al segle XVII, en un capbreu del castell de Gaià de 1692-93, ja consta com un mas sota la possessió de Vilagaià, juntament amb altres de la zona. En el Registre de la Riquesa de 1883 es manté sota el control de Vilagaià. Llavors el propietari d'aquest mas ja era el recentment nomenat Baró de Vilagaià, resident a Barcelona. Aquest any les terres de la Rierola tenien una extensió de 75,73 ha. D'aquestes, 57,58 eren conreades per parcers; concretament 21 parcers. Entorn de 1930 la propietat continuava sent de Vilagaià. Aleshores s'hi va fer la darrera modificació important: es va fer la pallissa sobre unes antigues corts, es va construir el balcó que comunica amb la sala de la casa i es va obrir una finestra al lloc on hi havia un forn de pa. Llavors ja hi vivia el que en va ser masover durant molts anys, un tal Josep. L'any 1978 el cobert de la façana principal es va sobrealçar amb la segona planta. Molt recentment, la casa ha estat venuda.
Bibliografia
Anònim (2000). "Una masia: la Rierola". Festa Major de Galera, programa.
BADIA, Josep M (2016). "Història","Arquitectura", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 59, 66, 84.
IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 12.