La Pencarona
Castellet i la Gornal
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Descobert l’any 1955 i posteriorment publicat per Xavier Virella arran de la localització de diversos fragments ceràmics d’època romana, ceràmica ibèrica pintada, fragments d’àmfora i TS hispànica i sud gàl·lica. També es va localitzar una destral de basalt de forma cònica. L’any 1999 dins el projecte Estudi del Paisatge Arqueològic Antic a la Cossetània Oriental es van realitzar un seguit de prospeccions arqueològiques que van permetre identificar fragments d’opus signinum, de dolia, dos fragments d’estuc vermell, fragments de TS hispànica, sud gàl·lica i africana. L’any 2002 durant la revisió de la Carta Arqueològica es va confirmar la presència de material ceràmic en superfície d’època ibèrica però principalment d’època romana. Actualment s’ha localitzat algun fragment de ceràmica comuna romana.
Possiblement correspongui a les restes d’un establiment rural d’època imperial amb nivells fundacionals d’època republicana.
Història
Descobert l’any 1956 per Mossèn Santiago Casanova i estudiat l’any 1983 per Xavier Virella.
Bibliografia
GUITART, J. (Inèdit): Estudi del paisatge antic a la Cossetània Oriental.
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
VIRELLA, X. (1983): Catàleg arqueològic de Castellet i la Gornal. Institut d’Estudis Penedesencs, 21. Primer premi del VII Concurs de Sant Ramon de Penyafort-1979 convocat pel Museu de Vilafranca del Penedès.