La Cirera
Sant Boi de Lluçanès

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 1050 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 3'250

    Coordenades:

    42.04864
    2.15177
    429805
    4655525
    Número de fitxa
    08201 - 17
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes Subsidiàries de Planejament. 1993
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA. 23603
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 013A00021
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La Cirera està situada en un punt enclotat proper a la riera del Sorreigs, a l'est de la font de la Prada i al sud de Pujols.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per dos volums adossats de planta baixa i primer pis, bastida amb murs de maçoneria de pedra i tàpia arrebossats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    la façana principal, orientada al sud-oest, té un pati tancat al davant, delimitat per diverses estructures i amb l'accés principal orientat al sud-est format per un portal amb brancals de pedra bisellada i llinda de fusta. Pròpiament a la façana hi ha dos portals a nivell de planta baixa, uns dels quals emmarcat amb pedra bisellada i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra treballada i l'altra amb pedra bisellada.
    La façana sud-est conté a nivell de planta baixa una pota d'arc rebaixat i una finestra amb llinda de fusta, i al primer pis tres finestres.
    La façana nord-est conté dues finestres, una a nivell de planta baixa i l'altra al primer pis.
    La façana nord-oest conté diverses estructures adossades, formant una terrassa a nivell de primer pis a la meitat sud i un porxo a la meitat nord, sota el qual hi ha una porta i una finestra.

    La masia de la Cirera apareix documentada l'any 1651 en un llistat de cases on els forasters han de passar vint-i-tres dies de purga abans d'entrar a Sant Boi en època de pesta.

    MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània.
    Inventari de patrimoni cultural immoble de Catalunya. Sant Boi de Lluçanès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. Revisat el maig de 2008.