Jaciment prop Vedruna
Tagamanent

    Vallès Oriental
    al Pla de la Calma, prop de Font Vedruna o Font del Bresc.
    Emplaçament
    A 250 m a l'est de l'ermita de la Móra venint pel Pla de la Calma, a l'alçada de la font Vedruna.

    Coordenades:

    41.78615
    2.32479
    443894
    4626253
    Número de fitxa
    08276 - 11
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Mesozoic
    Estat de conservació
    Regular
    Presenta problemes de conservació
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 002A00079
    Autoria de la fitxa
    Anna M. Gómez

    Prop de la Móra, dins el sender de Gran Recorregut que des d'Aiguafreda a Collformic travessa el Pla de la Calma, en una zona de landes amb presència d'arbres de forma aïllada. El Pla de la Calma és una zona formada per gresos i argiles continentals de principis de l'Era Secundària que formava una costa marina amb aiguamolls. La troballa, a la part en un marge del mateix camí, en una llosa de 0'5 m, va consistí en una part de la columna vertebral d'un animal, en la qual es conserven les vertebres.

    Col·lecció particular d'Emili Ramon.

    Troballa realitzada per Emili Ramon i Pere Font al 1990. Aquesta troballa s'efectuà gràcies a l'excursió feta per aquests dos afeccionats a l'arqueologia que en un sortida al Montseny trobaren un conjunt petri que identificaren com a ossos. Aquestes estructures corresponien a dues unitats fòssils diferents: una formada per diferents vèrtebres fusionades en un bloc de gressos vermells; i l'altre, un conjunt d'ossos no identificables i situats a prop de la Móra. Aquesta informació arribà al Museu de Granollers i per intercessió del seu conservador Antoni Arrizabalaga, es notificà al Servei d'Arqueologia i a l'Institut Paleontològic Miquel Crusafont que realitzaren una intervenció arqueològica en l'altre conjunt. El seu estudi queda pendent donada la dificultat d'establir paralels per aquesta època, ja que en contexots semblants només s'havien trobat restes disperses d'algun rèptil (ex. Chirotherium) i petjades.

    AAVV. (1990). "Descobreixen al Figueró un fóssil de 240 milions d'anys". El 9 Nou, 2 juliol de 1990, p. 15. AAVV. (1990). "Troballa de fóssils a la Calma". Plaça Gran, 5 de juliol 1990. GAETE, R.; GALOBART, A. (1990). Informe dels treballs de restauració i estudi de les restes fòssils del jaciment triàsic de la Móra. Tagamanent. Vallès Oriental. Memòria d'excavació. Servei d'Arqueologia de Catalunya (inèdit). GAETE, R.; GALOBART, A.(1995). Triàsic, el laberintodont del Montseny. Museu de Granollers, Ciències Naturals, Institut Paleontològic Miquel Crusafont. Granollers. GAETE, R.; GALOBART, A.; ROS, X. (1993). "El Laberintodont de la Calma. Un amfobi de 230 milions d'anys trobat al Montseny". Lauro, 5. Granollers. p. 27-40. GAETE, R.; GALOBART, A.; PALOMAR, J.; MARZO, M. (1994). "Hallazgo de Parotosuchus sp (Amphibia Temnospondyli) en las facies Buntsandstein del Pla de la Calma (cordilleras costeras catalanas). Resultados preliminares". Geogaceta 16, Madrid, p. 61-63.
    GAETE, R.; GALOBART, A.; PALOMAR, J.; MARZO, M. (1996). "Primeros resultados sistemáticos y bioestratigráficos del yacimiento de tetrápodos fósiles de las facies Buntsandstein de la Móra. (Pla de la Calma, Barcelona)". Cuadernos de Biologia Ibérica, 20, Madrid, p. 331-345.