Jaciment de les coves de Mura
Mura

    Bages
    Al sud del poble, al collet del Reixac
    Emplaçament
    A la cara nord del turó d'en Reixac, vora el camí de les Blanqueres.

    Coordenades:

    41.68599
    1.97352
    414572
    4615422
    Número de fitxa
    08139-14
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Segle
    -1800
    Estat de conservació
    Regular
    Actlment no hi ha jaciment
    Protecció
    Legal
    NNSS
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA nº 1538
    Accés
    Restringit
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    Diputació de Barcelona. Rambla Catalunya, 126. 08029. Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Cova que també rep el nom de Les Coves o Les Mines. És una cavitat força llarga, d'uns 155m de llargària, i de gran interès espeleològic, amb gran presència de formacions fetes per l'acció erosiva de l'aigua. Es va fer una descoberta fortuïta d'ossos humans enganxats a les estalacmites de la sala vestíbul (30m de llargària, 15m d'amplada i 8m d'alçada), que va fer que els espeleòlegs que la estudiaven fessin una excavació parcial. L'excavació va donar com a resultat uns enterraments humans col·lectius que es trobaven dins unes fosses cobertes amb grans lloses planes; junt a ells hi havia algunes peces de terrissa que van ser estudiades pel Dr. Pericot, que va dir que corresponien a l'edat dels metalls i una petita part a època romana. Ja en aquell moment tenien signes d'haver estat saquejades, ja que faltaven els ossos més grans i els cranis estaven trencats. També hi havien evidents senyals de llars de foc. Actualment, a l'interior de la cova no són visibles aquestes restes; tot i així s'han fet moltes espoliacions, per la qual cosa la cova es troba tancada amb una reixa i cal fer la visita acompanyat d'un guia de la Oficina d'Informació de Mura. Els materials recuperats que es guarden al Museu de Manresa, consten de trenta fragments de ceràmica del bronze de les tres fases, destacant grans fragments de vores i algun d'un colador/formatgera, amb decoracions de cordons aplicats, incisions, acanalats, impressions digitals i unglades. També es va trobar un motlle per a dos punxons o agulles de 75mm de llarg amb secció quadrangular.

    Cova natural amb enterrament d'inhumació col·lectiu. Es troba dins la zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El material es conserva al Museu Comarcal de Manresa.

    Els descobridors de la cova van ser uns excursionistes membres del Club Muntanyenc Barceloní que hi feren les primeres prospeccions. Sembla que posteriorment van fer una excavació membres del Museu de Manresa, de la que no queda documentació escrita, realitzada els anys 1930. Al Museu Comarcal de Manresa es conserva una maqueta de guix de la cova i força terrissa procedent de la cova, entre la que hi ha mostres de diferents fases de l'edat del Bronze. Sembla que un dels motlles de foneria que es guarden al Museu també procedeix de la cova, segons Miquel Cura. Tot i així, no queda constància escrita d'aquestes excavacions i aquest material probablement procedeix de la primera campanya.

    BALLBÉ, M. (1997). Aportació històrica de Mura. Vol. III. Inèdit. CURA, M. (1981). Tres motlles per a foneria al Museu Comarcal de Manresa. Miscel·lània d'Estudis Bagencs, nº 1. DAURA, A. (1994). El jaciment arqueològic de la cova de Mura (Bages). A les Actes de la XXXIX Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos. Cardona. LLOPIS, N. (1935). Cova de Mura. Sota Terra.