Hostal del Porc i Can Balengues
Vilanova del Camí

    Anoia
    Carretera Vella de Madrid a França, s/n
    Emplaçament
    Al costat de migdia de la casa coneguda com "L'Hostal del Porc"
    304

    Coordenades:

    41.57762
    1.66416
    388639
    4603743
    Número de fitxa
    08302 - 1
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Romà
    Estat de conservació
    Regular
    No s'ha efectuat cap excavació arqueològica sistemàtica i, per tant, es desconeix l'entitat i estat de conservació del jaciment
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí (C.A. 3026)
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08303A004000120000QE
    Autoria de la fitxa
    Miquel Gea Bullich

    Es tracta d'una necròpolis romana d'època baiximperial definida per tombes de "tegula" a doble vessant. El jaciment ocupa un camp situat a migdia de l'edifici principal homònim, l'Hostal del Porc, avui en dia totalment abandonat i en estat de ruïna. El camp presenta forma aproximadament trapezoïdal amb unes dimensions màximes d'uns 65 x 25 m.

    En el moment de fer la visita el camp estava cobert per matolls i no es va observar cap evidència de la necròpolis, que segons algunes fonts, hauria estat totalment destruïda pels treballs agrícoles, extrem que no podem confirmar a falta d'una intervenció arqueològica sistemàtica al jaciment.

    Es té notícia que en construïr un dipòsit durant la dècada dels anys 50 del segle XX (dipòsit encara existent avui en dia) es localitzaren diverses inhumacions d'època romana baiximperial de forma triangular fetes amb "tegula". Segons informacions aportades fa anys pels habitants de la casa (quan encara s'hi vivia) foren 6 o 7 sepultures. Poc després, l'any 1952, en arrencar uns ametllers també es localitzaren alguns enterraments més del mateix tipus. En total, segons informacions dels propietaris de la casa i del senyor Antoni Borràs (qui realitzà un estudi de la necròpolis) en total es localitzaren entre 10 i 12 inhumacions en "tegula". Com acostuma a ser habitual en aquest tipus d'inhumacions, la part superior de la tomba estava coberta per ímbrexs i pedres per tal de que la terra no passés a l'interior. El Sr. Borràs pogué excavar una des tombes que presentava quatre "tegula" a cada costat amb els peus de l'individu orientats cap el SE. A l'interior de les tombes es documentaren esquelets humans més o menys ben conservats.

    BORRÀS I QUADRES, Antoni (1956). "Noticiario Arqueológico. Nuevas sepulturas romanas". Boletín de la Agrupación Fotográfica de Igualada. (Juny 1956). Pp. 5-6.
    SALES I CARBONELL, Jordina (1994). "Tombes i necròpolis isolades a la comarca de l'Anoia". Acta Mediaevalia, 14-15. Pp. 317-336.