Goigs en llahor de la màrtir Santa Aurèlia de Nice. Puig-reig

Berguedà
Plaça Nova s/n, 08692- Puig-reig
Cal Pons

Coordenades:

41.96631
1.88622
407710
4646636
08175-31
Patrimoni documental
Fons documental
Contemporani
Popular
XX
1903
Bo
Inexistent
Restringit
Religiós
Pública
Biblioteca Guillem de Berguedà, Puig-reig
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Editats en català i en castellà el 1905, amb autorització del bisbe i administrador apostòlic de la diòcesis de Solsona, l'edició original anava acompanyada d'un dibuix amb l'urna i el cos de la màrtir que fou col·locat a l'altar major de l'església de la colònia Pons. Els deu versets acaben amb una mateixa tornada. "consol nostre, Aurelia sías, de la vida en tot dolor".

Els goigs es van editar en honor de la "matrona romana qual cós se venera en la colonia dels srs. Pons en Puigreig". D'autor anònim es van composar per celebrar la recepció de les relíquies de la santa que els Pons havien portat, expressament de Roma, el 1905.

La colònia tèxtil de Cal Pons està ubicada al sud de Puig-reig, a tocar del nucli urbà. Es tracta d'una de les colònies tèxtils més interessants de Catalunya, tant des del punt de vista urbanístic com des del punt de vista arquitectònic. Entre els edificis que es conserven destaca el xalet del director, les dues torres modernistes, una monumental església neogòtica i la casa convent de les monges. Completen el complex un conjunt notable de jardins i bosc, a més dels habitatges.
La colònia va ser fundada l'any 1875 per Josep Pons, que, procedent d'una família manresana vinculada a la indústria de la seda, va ser també el promotor del ferrocarril de Manresa a Berga. La colònia industrial va créixer de forma ordenada al voltant de la fàbrica, on també es van construir els establiments bàsics per als treballadors i les seves famílies: la botiga, el cafè, la fonda, el forn de pa i altres serveis. Un dels edificis més interessants es va construir al costat de l'església l'any 1893. Aquest espai incloïa l'escola, el convent de les monges, la residència de les noies i un teatre. D'altra banda, en el seu origen, Cal Pons va estar protegit per una muralla d'uns dos metres d'alçada que tenia tres portals, i que va ser enderrocada durant la Guerra Civil. L'església, coneguda com la "catedral del Llobregat", i les dues torres dels amos, situades al voltant d'un jardí. Actualment, el conjunt acull diferents usos, de manera que la visita a les instal·lacions permet conèixer el passat i el present del complex.

R.SERRA i R.VILADES (1987): La colonia Pons de Puig-reig (1875-1987), Berga
R.SERRA (2000). Les colònies tèxtils de Catalunya, Manresa 2000
R.SERRA (2005): Cal Pons, Parc fluvial del Llobregat
Margarita BRIONES i Joan SANTACREU SIMON (1988): Goigs i devoció popular al Berguedà, a L'EROL núm. 23, Berga
TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.