Goigs de Sant Marçal
Prats de Lluçanès

    Osona
    Església de Sant Marçal. Prats de Lluçanès
    Emplaçament
    A 1000 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 2'400.

    Coordenades:

    42.01593
    2.04212
    420690
    4651989
    Número de fitxa
    08171-158
    Patrimoni documental
    Tipologia
    Fons documental
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Restringit
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Es tracta dels Goigs en honor a Sant Marçal, bisbe, venerat en el terme de la parròquia de Sant Vicenç de Prats de Lluçanès. Els Goigs estan emmarcats en un requadre que presenta motius vegetals. A la part superior hi ha un dibuix del bisbe Sant Marçal representat amb els símbols de bisbe (capa, mitra i bàcul), i flanquejat per dos motius florals. A la part central hi ha les estrofes de lloança i pregàries dels vilatans que s'encomanen a la seva protecció contra les epidèmies. En elles s'hi poden resseguir els episodis de la vida del Sant. A la part inferior hi ha les oracions.

    Actualement els goigs de Sant Marçal no es canten. La fotocòpia del goig ha estat extreta del Museu municipal Miquel Soldevila.

    Els goigs són composicions poètiques, de caire popular, que es canten en llaor de la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc. La seva finalitat, en el marc de devoció i en memorial d'un sant o santa, patró o patrona d'una comunitat, consisteix a donar les gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat. Sant Marçal era un sant molt venerat a França i va arribar a fer-se popular a Catalunya gràcies a la tasca dels monjos benedictins. Sant Marçal, bisbe de Limoges, va ser enviat per Roma a evangelitzar les Gàl·lies. Es diu que Sant Marçal de petit havia conegut a Jesucrist, i que fou amic i deixeble de Sant Pere.