Fossa Comuna de Puigvistós
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 400 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4401, punt quilomètric 19'700

    Coordenades:

    41.99946
    2.01365
    418312
    4650187
    Número de fitxa
    08171-64
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    La fossa es va exhumar i es va tornar restaurar el terreny.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 001A00066
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La Fossa Comuna de Puigvistós, de la Guerra Civil, es troba situada al jardí de la masia de Puigvistós. És una fossa, de 4 x 4 metres, i va ser escollida per formar part com a prova pilot sobre l'exhumació de cossos de la Guerra Civil, emmarcada en la moció 217/VI, sobre la recuperació de la memòria històrica, especialment pel que fa al reconeixement de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la postguerra, que s'havia aprovat el 27 de març de l'any 2003 al Parlament de Catalunya. L'obertura de la fossa comuna es va dur a terme entre els dies 24 i 27 de juny de 2004, amb un previ treball de recerca documental, fotogràfic i testimonial. El treball de camp es va realitzar sota les directrius de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya del Departament de Justícia, i amb la col·laboració de tretze persones entre els quals hi havia metges forenses, antropòlegs, arqueòlegs i tècnics especialistes en patologia forense. La coordinació tècnica es va encarregar al Dr. Lluís Guerrero Sala. L'extracció es va fer amb mètodes d'arqueologia forense amb enregistrament de vídeo i reportatge fotogràfic. En l'extracció es van trobar set cossos humans (6 de soldats republicans i un de civil) acompanyats de restes de projectils i carregadors de fusells. També es van trobar diferents objectes, vestimenta i utensilis personals com rellotges de butxaca, botes, coberts, cantimplores, encenedors, navalles, cinturons, etc. Les restes òssies es van traslladar al Laboratori d'Antropologia de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, on es va realitzar el posterior estudi d'identificació i estudi antropològic.

    Alguns dels objectes i utensilis personals trobats a la fossa es conserven en una vitrina a l'espai Puigvistós, una sala dedicada a la Fossa Comuna al Museu Municipal Miquel Soldevila. La sala també està acompanyada per 15 fotografies del procés d'excavació i dos dibuixos fets per Francesc Riart de la disposició dels cossos trobats.

    El 27 de març de l'any 2003, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la moció 217/VI, sobre la recuperació de la memòria històrica, especialment pel que fa al reconeixement de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la postguerra. En ella, s'instava el Govern de la Generalitat a dur a terme diverses actuacions relacionades amb les fosses comunes existents a Catalunya. A finals del mes d'abril del 2004, la Comissió Interdepartamental sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant el Franquisme va notificar a l'ajuntament de Prats de Lluçanès la possible existència d'una fossa de la Guerra Civil en aquest municipi, i que per les seves característiques podria servir de base per elaborar un protocol d'actuació per a l'obertura de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya. Es va determinar, per tant, que la Fossa Comuna de Puigvistós servís com a prova pilot, establint mètodes, criteris i condicions que servirien de guia per a futures exhumacions de fosses comunes. Els treballs es van dur a finals del mes de juny i van durar sols tres dies. Un cop finalitzats, es va procedir a la restauració completa de l'indret.

    La Fossa Comuna de Puigvistós. Prats de Lluçanès. Prova pilot del govern català sobre la exhumació de cossos de la Guerra Civil. Generalitat de Catalunya, Departament de Presidència. SURIÑACH, M., El Govern de la Generalitat exhuma una fossa de la Guerra Civil situada a una finca del terme municipal de Prats de Lluçanès, dins La Rella, revista quinzenal del Lluçanès, núm. 109, juliol de 2004.