El forn de cal Massana s'inicia l'activitat l'any 1904 en l'emplaçament actual. La vida del forn ha estat intergeneracional succeint-se de pares a fills com a negoci familiar des del seu inici. Actualment segueix el negoci Eduard Cunill Soler, per bé que anteriorment havien estat els forners, Ramon Cunill Soler, Ramon Cunill Ferrer i Ramon Cunill Puig. La família vivien on hi ha cal Massana Vell i allà ja hi feien el pa. Posteriorment, van comprar el terreny on hi ha actualment cal Massana i van fer el forn, la casa i la botiga. L'origen del nom doncs, prové del fet que la família abans s'estaven a cal Massana Vell i amb la construcció de la nova casa es van emportar també el nom. L'activitat inicial del forn ha anat ampliant-se amb la de l'establiment comercial i botiga. Durant la Guerra Civil i postguerra va patir les requises, confiscacions i l'empobriment general de blat, menjar, sabons, etc. (encara és visible l'amagatall de per guardar gènere). L'activitat ha estat principalment al poble, per bé que també se subministrava a altres punts de la comarca. A partir dels anys 2000 el negoci fa un salt obrint algunes botigues en altres poblacions com Berga, Gironella i Ripoll.