Font Vella
Navarcles

    Bages
    Entre el carrer Àngel Vivó i el carrer Bages

    Coordenades:

    41.75385
    1.90481
    408950
    4623027
    Número de fitxa
    08140 - 4
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Navarcles
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Font evoltada d'una petita àrea enjardinada i amb una terrassa-bar. La font és situada en una cavitat en forma d'absis, emmarcada per un arc de pedra, que s'obre enmig d'un mur de contenció també de pedra. Actualment s'ha instal·lat una aixeta sobre un bloc de marbre, mentre que el brollador natural està canalitzat sobre una superfície metàl·lica. A l'espai de l'entorn hi ha una zona amb parc infantil, diversos plàtans i altres arbres.

    Un senyal de les "Valls del Montcau" indica que forma part de la Ruta de les Fonts.

    Antigament s'anomenava font de la Rodonella, i devia rebre el nom de Font Vella quan es va fer la font de la Mina, una mica més amunt, per obtenir més aigua per al Regadiu Vell. L'any 1914, quan es va construir el camí empedrat que baixava cap a la fàbrica de cal Tàpies per entremig dels horts, es reformà la font i s'hi deixà un rètol amb la data. El 1967, quan es decidí fer un petit parc en aquesta zona, la font s'avançà i adoptà la fesomia actual. Tradicionalment, aquesta font tenia molta anomenada i molta gent de fora de Navarcles venia a buscar-hi l'aigua. Actualment, com la resta de fonts de Navarcles, l'aigua d'aquesta font ve canalitzada des de la font Calda i està controlada.

    FERRER, Llorenç; FERNÁNDEZ (1998), Joan A. Navarcles. Història en imatges. 1900-1979. Angle Editorial, Manresa. P.15, 28, 32.