Font dels Bugaders Rellinars

  Vallès Occidental
  Torrent de la font d'en Sala
  Sector del Torrent de la Boïga
  334

  Coordenades:

  41.64323
  1.91664
  409779
  4610733
  08179 - 70
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Fàcil
  Altres
  Privada
  08178A010090060000OB
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  La Font dels Bugaders està situada al bell mig del torrent de la Font d'en Sala. S'hi accedeix pujant pel camí de Rellinars a Casajoana que s'inicia a tocar de l'església nova de Sant Pere i Sant Fermí. Al vessant hidrogràfic dret del torrent, als peus del mas del Gibert de Dalt hi ha la font del Ginjoler, i uns metres més amunt, en el vessant hidrogràfic esquerre n'hi ha dues més; la primera d'elles, la Font d'en Sala en el primer revolt, que a mà esquerra mena cap a la masia. Deixada enrere, la font de Bugaders es localitza dos-cents metres més amunt, un cop passades dues pilones tronco-còniques. Com que aquest tram de riera està molt brut de vegetació, un cop acomplida la distància, baixar directament per la llera que es pot fer uns metres enrere. El llit en aquest tram de torrent és totalment rocós i de fàcil accés. Uns metres més amunt ja es veu un salt d'encara no dos metres d'alçada. Es tracta d'una surgència que aflueix per entremig de la roca calcària que en aquest indret forma una mena de graó. Abans de perdre's torrent avall, omple un parell de cassoles o clot natural de la roca.

  El topònim s'ha trobat escrit com "de Bugaders" i "dels Bugaders". Fins i tot la gent del poble l'esmena de les dues maneres.

  Un bugader segons el Diccionari català-valencià-balear es podria referir a un cubell o cossi per a fer bugada, donat que la bugada era una feina destinada a les dones i per tant, n'hauríem de dir bugadera. També ho defineixen com una mena de safareig on els terrissaires posen la terra en remull perquè s'estovi durant dues hores. Podria tractar-se potser d'un indret on les dones posaven la roba a remullar, o tal vegada el lli. En el diccionari de llengua catalana medieval de Lluís Faraudo de Saint-Germain, la paraula bugader apareix esmentada amb aquest sentit l'any 1392.

  CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
  GRUP de RECERCA i RECUPERACIÓ d'AMICS de RELLINARS (1997). Parlem de fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 41 - 43.
  https://www.iec.cat/faraudo
  http://dcvb.iecat.net/