Font del molí dels Arnaus Sant Feliu Sasserra

Bages
Sector central del terme municipal
A 2600 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'8

Coordenades:

41.96541
1.99746
416927
4646422
08212-89
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Popular
Bo
La font va ser restaurada i condicionada recentment, l'entorn de la font i la mateixa font no presenten ni bardisses ni vegetació permetent un accés fàcil quan la riera de Relat té un cabal moderat.
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Ref. cad.: 003A00037
Jordi Compte i Marta Homs

La font del molí dels Arnaus està situada a la banda de ponent de la llera de la riera de Relat, a escassos cinquanta metres al nord del molí que li dóna nom.
S'accedeix a la font a través del camí que condueix al molí i que transcorre paral·lel a la riera pel cantó de llevant. Des del camí s'ha de creuar la riera per a accedir a la font, que està col·locada en una paret de pedra, a tocar de l'aigua. Aquesta situació de la font provoca que sigui inaccessible quan el cabal de la riera augmenta, ja que no hi ha cap estructura que en faciliti el creuament.
La font consisteix en una estructura de planta rectangular construïda amb maçoneria de pedra col·locada, a mode de contrafort, sobre una cinglera de roca natural que transcorre paral·lela al curs del riu formant petites cavitats i balmes. D'aquesta estructura de pedra en sobresurt l'aixeta, que està orientada cap a la mateixa direcció que segueix la riera.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter entre el febrer i l'abril de 2002, la font del molí dels Arnaus presentava un índex de nitrats de 7'4 mg/l, mantenint, per tant, una bona qualitat de l'aigua, molt per sota del màxim tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.
Segons fonts orals, l'aigua d'aquesta font era molt valorada pels veïns del poble que sovint anaven a abastar-se'n.

La font del molí dels Arnaus era utilitzada antigament pels masovers que habitaven el molí.

Grup de Defensa del Ter, Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès, Febrer-abril 2002