Font de les Canaletes Rellinars

  Vallès Occidental
  Torrent de les Canaletes - Les Serres
  Sector de Les Serres
  314

  Coordenades:

  41.63382
  1.89487
  407952
  4609711
  08179 - 72
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Regular
  Les arrels o la mateixa terra han taponat la surgència que brolla per tres indrets diferents en el marge que hi ha al dessota mateix.
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Difícil
  Altres
  Privada
  08178A008000250000OG
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Font d'aigua intermitent que neix en el torrent de les Canaletes, una torrentera afluent del torrent del Robert situada el vessant hidrogràfic dret d'aquest, al sud-oest del municipi de Rellinars. Per arribar-hi es pot fer des del llit mateix del torrent del Robert tot pujant per un corriol que s'enfila paral·lel la torrentera que porta el nom de la font, coincidint amb el vessant d'obaga del Collet dels Capellans, o baixant pel mateix corriol un cop arribats al coll per la pista que volta les Serres i els Pivents.
  Pujant, la font queda a mà dreta, per sota d'un roure imponent. Consisteix en una pica de pedra, ben retallada amb una pedra que fa de tapadora per evitar que s'embussi de terra i fullaraca. La pica està perforada per la part davantera per on sortia el broc. Està encastada al marge de terra on hi ha la surgència. En el marge de sobre, hi ha una bancada de pedra on la gent s'asseia a l'ombra de la roureda, que va patir els estralls del darrer incendi.
  Aquestes estructures estan implícitament lligades al territori i denoten un coneixement acurat i exhaustiu de l'entorn físic de la gent que ho va construir. La seva construcció i emplaçament està estretament lligat a la captació d'aigües, ja sigui a partir del desviament mitjançant canals excavades al terra o a la roca o bé obrades.

  En el mapa topogràfic de l'ICGC la font està mal situada. Ha estat localitzada i desbrossada per Carles Cornadó durant la realització del Mapa de Patrimoni que coneixia la seva ubicació.

  Malgrat trobar-se en terme de Rellinars era emprada pels veïns del Raval de les Comes, alguns dels quals bevien només aigua d'aquesta surgència. Segons informació facilitada per Carles Cornadó: "d'infant hi havia anat moltíssimes vegades, acompanyant a un estiuejant de la Riereta que mai bevia aigua de l'aixeta, només de les Canaletes." Encara es conserven alguns cirerers, vestigis d'antics horts que hi havia a tocar de la font.

  CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.