Font de la Set
Guardiola de Berguedà

    Berguedà
    Al Collet d'Eina
    Emplaçament
    Ctra C-16 pk.112,5 en un revolt abans de creuar el túnel del Castell al Collet
    697,1

    Coordenades:

    42.21271
    1.86974
    406706
    4674012
    Número de fitxa
    08099-206
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Medieval
    Gòtic
    Segle
    XIV
    Estat de conservació
    Bo
    Muntat en forma de monument públic.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Generalitat de Catalunya. Departament de Carreteres i vies públiques
    Autoria de la fitxa
    Pere cascante i Torrella

    Restes d'un arc ogival provinent de l'antic hostal de l'Alfar i que va ser desmuntat el 1984 per les obres d'ampliació de la C-16 en el tram del trencall de Malanyeu. Es tracta d'un arc ogival de pedra picada d'uns tres metres d'alçada i amb les dovelles de pedra ben treballada. L'arc, avui muntat en un berenador de la carretera, formava part del conjunt arquitectònic de l'antic hostal datat del segle XIV. Corresponia amb la divisió interna de la cambra de l'hostal amb tres crugies separades per arcs en ogiva que sostenien el sostre. Només es va salvar un d'ells que va ser desmuntat i col·locat al lloc actual. L'hostal va ser documentat per Ramon Corominas i Camp.

    Corresponia amb una estructura rectangular composta de planta baixa i un primer pis amb coberta a dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Estava il·luminat per finestres d'arc de mig punt en bloc monolític que donaven pas a la cambra principal dividida en tres crugies i separades per arcs en ogiva de perfil apuntat i de pedra picada. Conservava la planta baixa i part del primer pis amb un aparell de pedra amb carreus ben treballats i escairats, units amb argamassa de calç. Va ser destruït arran de les presents obres.

    El topònim d'Alfar en aquest antic hostal fortificat venia de la torre o far que segons els autors era uns 400 metres més amunt i al capdamunt del cingle del Jou, al costat de les ruïnes de la capella. Segons els Germans Corominas, aquesta torre era un punt de vigilància intermedi entre el castell de Guardiola i també el Baix Berguedà. Posteriorment i arran del seu abandonament aquest nom seria traslladat a la casa "del far" situada a l'encreuament del riu Malanyeu en un lloc que a més de fer d'hostal, es cobraven tributs i impòsits de barra per estar situada al costat de l'antic camí ral de Berga a Bagà.

    COROMINAS I CAMP, R; COROMINAS I CAMP, JAUME (1987). "El far, Sant Ciprià de Fígols i Sant Salvador del Jou" a Erol. Núm. 21.