Fondo del Soler
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    Immediatament al sud de can Soler de Secabecs
    610

    Coordenades:

    41.43577
    1.55176
    379005
    4588146
    Número de fitxa
    08288 - 54
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Neolític
    Estat de conservació
    Dolent
    Sembla que no en resta res
    Protecció
    Legal
    Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. CCAA-7462
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08288A02500005
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Es tracta d'una àrea molt desdibuixada i desconeguda als voltants de cal Soler de Secabecs on, l'any 1950, Pere Giró hi va detectar un jaciment arqueològic a partir de diverses troballes en superfície. La indústria lítica consultada s'adscriu al neolític antic i mitjà, i destaquen algunes troballes malacològiques força significatives com un braçalet de pecten i dos fragments de petxina tipus "Cardium hedule". La indústria lítica és feta tota en sílex.
    Segons la descripció feta el 2 de desembre de 1950 a la publicació de la revista "Ampurias" de 1962, per la gran concentració de troballes en 80 metres de diàmetre i el descobriment d'una resta malacològica marina, sembla que pogués existir també algun tipus d'estructura.
    La hipòtesi més probable, segons els redactors de la carta arqueològica, és que el jaciment ja fos esgotat el 1952, essent les troballes localitzades fruit de la dispersió d'algun dels seus materials pels boscos propers.
    (Extret de Ribé, Cebrià, Senabre, 1990)

    S'accedeix al jaciment des del Km 20 de la carretera BP-2121 (Vilafranca-La Llacuna). Uns 400 metres més endavant, passada la casa de la "Llambarda Vella", a mà esquerra en direcció a la Llacuna, surt un camí de terra, ben transitable en turisme, que a 1 Km quasi exacte porta a Cal Soler Secabecs. La ubicació del taller queda desdibuixada per les descripcions successives que fa en Pere Giró, el seu descobridor, en els seus Quaderns de Camp (Museu de Vilafranca). En una primera referència diu: "(...) en un pequeño bosque situado al norte de la casa de Sr. Fàbregues en el límite de los cultivos he hallado varias piezas de sílex típicas y una media luna(...)" (vol. 3, 9.11.1950). El dia 2 de desembre de 1950 afirma que "(...)efectuado un reconocimiento más detenido del bosque del Clot de Cal Soler Secabecs próximo a Cal Soler Secabecs... en el límite del bosque de la finca de Cal Soler hacia los terrenos con fuerte pendiente hacia Cal Soler Secabecs(...)" (vol. 3). Finalment, el 4 d'agost de 1951 diu que "(...) en un tercer reconocimiento al taller de superfície del Clot de Cal Soler que linda con un bosque cuya vertiente opuesta toma la denominación de Dacas(...)" (vol. 3). Giró cita doncs com oposat a l'indret el nom de "Bosc de Dacas" al lloc on feia les troballes de sílex. D'altra banda, se sap que s'entén amb aquest nom el bosc situat al nord del jaciment.

    Jaciment descobert l'any 1950 per Pere Giró.

    GIRÓ, Pere. 1962. "Notas de Arqueología de Catalunya y Baleares. II. Torrelles de Foix". Ampurias. XXIV, p.308.
    MONFORT, J. Talleres líticos de superficie del Penedés y extensiones. Setembre 1972. p.132-141. Tesi de Llicenciatura per la Universitat de Barcelona.
    RAURET, A.M. El proceso de la primitiva población del Panadés. 1963. p.64. Tesi de Llicenciatura per la Universitat de Barcelona.
    RIBÉ, Genís; CEBRIÀ, Artur; SENABRE, Maria Rosa. (1990). "Carta Arqueològica de l'Alt Penedès". Vilafranca del Penedès.
    Http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=7&consulta=MCU2KzA4Mjg4MyU=&codi=7462