Festa del Most
Sant Quirze del Vallès

    Vallès Occidental
    Masia de Can Barra

    Coordenades:

    41.528720505769
    2.0814976258125
    423373
    4597860
    Número de fitxa
    08238 - 78
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Any
    1985
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Laura Pinto Font. INSITU SL.

    Festa bianual que es celebra des de fa quatre dècades al mes de setembre als exteriors de la masia de Can Barra (durant un temps es va celebrar a la plaça dels Avis). Tal i com indica el seu nom, aquesta celebració es centra ens les feines relacionades amb l’obtenció de most per a l’elaboració de vi de la manera tradicional: trepitjant el raïm i premsant-lo. Les persones assistents a la festa poden participar en la trepitjada de raïm (que generalment fan els infants), part del qual prové de les vinyes pròpies de la masia. El mateix dia es fa també una petita quantitat de vi de missa, “most bullit” o “vi bo”, amb un procés d’ebullició artesanal. La resta de most es diposita en botes on s’elaboren diferents productes (vermut, mistela i moscatell) que es posen a la venda al cap de dos anys, en l’edició següent de la festa.

    Més enllà de les activitats relacionades amb la trepitjada i premsada de raïm, la festa es completa amb un esmorzar de pagès per a totes les persones assistents. D’altra banda, aquest esdeveniment ha anat evolucionant i mica en mica ha anat incorporant altres activitats, sovint amb la col·laboració d’entitats del poble, com una representació teatral de carrer o també una mostra d’oficis antics.

    La Festa del Most gaudeix de la seva pròpia auca, l’Auca de la Festa del Most, obra de Josep Alcaraz amb dibuixos de la il·lustradora Mabel Pierola. 

    En els últims anys l’alumnat de les escoles de Sant Quirze ha participat en la collida del raïm de les vinyes de Can Barra.

    Fins als anys seixanta Sant Quirze era un poble fonamentalment agrícola. Al segle XVIII, moment d’especialització del camp, la vila es va centrar en el cultiu de la vinya, que va passar a ocupar el 70% de les finques conreades. L’any 1890 es va comptabilitzar al poble una producció de 12.000 hectolitres de vi, que es pot considerar prou important tenint en compte que era un dels municipis més petits de la comarca; l’historiador Ramon Batalla va escriure que aquell mateix any els pagesos que treballaven en els conreus o la vinya de Sant Quirze representaven el 36% de la població.

    La verema es realitzava al setembre i no podia passar molt de temps fins al premsat; per aquest motiu mentre les persones grans collien el raïm els infants eren els que el trepitjaven. Per fonts orals sabem que al setembre, quan s’acabaven aquestes tasques relacionades amb la verema, el poble celebrava el ball del Most a l’edifici de la Cooperativa.

    Com a conseqüència de la desaparició de la vinya aquestes activitats també van desaparèixer. Per recordar els antecedents vinícoles i celebrar l’antiga activitat principal del poble, l’any 1985 un conjunt de veïnes i veïns van organitzar la primera edició de la Festa del Most. Aquesta iniciativa va ser la llavor de la creació del Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze (GIHSQ), fundat aquell mateix any, una entitat dedicada a rescatar, preservar i difondre la memòria i el patrimoni històric de Sant Quirze. Des d’aleshores el GIHSQ ha promogut i organitzat la celebració de la Festa del Most cada dos anys, convertint-la en un dels esdeveniments culturals de referència al poble.

    CASADO, Irina (2001). Sant Quirze del Vallès. Cossetània Edicions.

    GIHSQ - Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès (2021) L’Abans. Sant Quirze del Vallès. Recull gràfic del 1878-1975. Editorial Efadós.

    MARTIN BERBOIS, Josep Lluís (2017). Pa amb vi i sucre. Història oral de Sant Quirze del Vallès. Rafael Dalmau editor.