Fàbrica de licors Muntanyà
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Sant Jaume, 58, cantonada carrer d'Anníbal . 08400-GRANOLLERS
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers

    Coordenades:

    41.60706
    2.28545
    440460
    4606397
    Número de fitxa
    08096 - 93
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Estat de conservació
    Regular
    Necessita algunes actuacions de millora
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 15307DG4006E
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Aquesta fàbrica ja no es conserva. Encara es mantenia dempeus l’any 2002. Amb posterioritat fou enderrocada i al seu lloc s’hi construí un gran bloc d’habitatges. De l’antiga fàbrica tan sols n’ha quedat la xemeneia, com a testimoni del passat industrial.

    Indústria de producció de licors que es troba a la illa de cases definida a la cantonada dels carrers de Sant Jaume i Anníbal. Es tracta d'un conjunt de construccions de caire industrial dedicats a fassina. Del que destaquen les naus de planta rectangular allargada cobertes amb encavallades, així com la xemeneia de planta quadrada de totxo que es pot veure des de bona part del barri i, especialment, des del solar que havia ocupat la veïna foneria Trullàs. Les finestres són grans, com correspon a la tipologia industrial del conjunt i allargades en sentit vertical.

    Els primers anys del segle XX, empreses com Can Parera o Can Montañà, destaquen dins la indústria alimentària, a la producció de licors i aiguardents, aplicant la destil·lació al vapor, aconseguint introduir-se al mercat estatal (MAYNOU I HERNÁNDEZ, 2001). La primera de les fàbriques d'aiguardent va ser muntada l'any 1800 (BAULIES, 1965), mentres el 1915 es registren a Granollers 10 establiments dedicats a la producció de licors i aiguardents. La carretera va substituir el Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. La conjunció d'aquests elements de comunicació va fer que Granollers agafés una gran volada i iniciés el procés d'industrialització sense deixar de banda l'activitat mercantil i l'agrícola , encara que va quedar molt minvada a partir del 1885 (SESÉ, 1987b). La industrialització de Granollers està directament vinculada a l'arribada del tren a Granollers. Amb el tren es transportava el carbó que donava energia a les fàbriques per a fer funcionar el vapor, tant el que provenia del port de Barcelona com el que venia de Sant Joan de les Abadesses (SESÉ, 1987b). Al costat del tèxtil hi havia indústries d'altres branques, per exemple la metal·lúrgica, que va iniciar-se pels volts del 1870 i el 1880 ja hi havia una foneria per a fer telers, instal·lada a can Trullàs (SESÉ, 1987b). Cal remarcar que la major part de les branques del sector secundari van existir a Granollers (SESÉ, 1987b).

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

    MAYNOU I HERNÁNDEZ, Núria (2001) El Patrimoni Industrial del Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.

    SESÉ, Jaume (1987b) 2. El creixement industrial. Granollers al segle XIX, Col. Coneguem Granollers, núm. 2., Granollers, Ajuntament de Granollers.