Fàbrica de Cal Riera
Puig-reig

    Berguedà
    Recinte industrial de Cal Riera, 08692-Puig-reig
    Emplaçament
    Cal Riera

    Coordenades:

    41.92971
    1.88017
    407156
    4642578
    Número de fitxa
    08175 - 141
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Any
    1890
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.:08174A004000400000HD
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    Fàbrica de pisos que segueix el model "manchesterià" amb parets perimetrals gruixudes, fets amb pedra ben treballada a les cantonades i amb maó present a obertures, portes i finestres. Les naus, amb una amplada de 21 metres, es distribueixen en planta baixa , primer pis i golfes, les quadres s'aguanten a partir de revoltons i columnes de ferro fos. La coberta, a dues vessants i teula àrab.

    Gonfaus Grup és una indústria tèxtil de caire familiar amb llarga experiència en el sector que s'ha especialitzat en filatura de qualitat en fibranas, tencel, poliester, lli, mescles, corespun lycra i fils fins pentinats. Ocupa el 50% de les naus de la fàbrica des del 1980.

    Els orígens de Cal Riera són comuns a moltes altres colònies de Catalunya situades al costat del riu Llobregat, Ter o Cardener: uns industrials emprenedors que compraren un vell molí fariner, i les terres del seu voltant, per instal·lar-hi una fàbrica tèxtil que aprofités l'aigua del riu com a font d'energia. En el cas d'aquesta colònia, l'impulsora fou la societat Manent, Massana, Vilaseca i Llibre -formada per diferents industrials tèxtils-, que adquirí la finca de la Casa Gran de Cal Riera, construí la fàbrica i sol·licità el permís d'utilització d'aigües industrials.

    La fàbrica ja funcionava l'any 1895 i l'any 1905 ja trobem documentada l'existència d'habitatges per als obrers i la presència de la torre de l'amo. La colònia també disposà d'altres serveis, equipaments i edificis que caracteritzen el model de colònia industrial com la botiga, el cafè, l'església o l'escola, però Cal Riera sempre fou una colònia de tamany modest, i més encara si la comparem amb Cal Rosal o l'Ametlla de Merola.

    VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    CABANA, Francesc (2006): La saga dels cotoners catalans, Barna, Ed. Proa
    TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.
    SERRA, R. Cal Riera, Consorci Plarc Fluvial, sd