Estendart de la Lira
Montornès del Vallès
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Ensenya corporativa de l'entitat local centenària Societat Coral la Lira. El drap brodat, fet de vellut i seda, presenta el nom complet de la institució amb lletres gòtiques típiques del modernisme. Els mots "LA LIRA" apareixen sobre un rombe vermell que també conté l'escut de la ciutat de Barcelona i la torre del castell. L'estendard està coronat per una peça ornamental metàl·lica amb la representació d'una branca de llorer i d'una lira.
Història
El dia 15 de maig de 1908, diada de Sant Isidre, Antoni d'Argila, propietari agrícola de can Vilaró, va obsequiar el cor d'homes de la Lira amb un penó. L'estendard va ser confegit molt probablement a la casa Medina de la Rambla de Barcelona. L'any 1917, Josep d'Argila va sufragar les despeses per afegir al penó inicial el medalló metàl·lic que corona l'ensenya (llorer i lira). L'estendard va presidir totes les actuacions del cor fins que cap als anys 90 va ser substituït per un de més modern que conserva els mateixos elements identificatius. A causa del deteriorament provocat pel pas del temps, l'emblema centenari es custodia en una vitrina de la seu social i surt només en ocasió d'algun acte molt rellevant. L'estendard és el símbol de la Lira, una societat que va néixer l'any 1907 com a coral claveriana, però que amb el temps va esdevenir l'entitat cultural, lúdica i esportiva més important del poble. L'any 2007 l'associació va celebrar el centenari i va estrenar una comparsa que s'afegeix a les figures festives d'arrel tradicional de Montornès: els cavallins.
Bibliografia
ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès. SOCIETAT CORAL LA LIRA (1982). La Lira 75 aniversari. 1907-1982. Montornès del Vallès: Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis "La Caixa".