Els horts de l'Estrada
Centelles

    Osona
    Torrent de la Cira
    Emplaçament
    A l'oest de la carretera C-1413. Al punt quilometric 17,2. A la zona de Sant Ferran
    563

    Coordenades:

    41.79713
    2.21466
    434754
    4627550
    Número de fitxa
    08067 - 244
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Popular
    Segle
    XIV-XV
    Es desconeix
    Estat de conservació
    Regular
    Tot i la seva consistència la vegetació i l'erosió del terreny estan amb el temps malmetent a poc a poc dits murs
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08066A008000540000UA
    Autoria de la fitxa
    Jordi Petit Gil

    Els horts de l'Estrada són un conjunt hidràulic d'origen medieval encapçalat pel molí de l'Estrada, del qual s'utilitza l'aigua sobrant per regar. Els horts presenten la seva estructura original, determinada pel recorregut de l'aigua a través de les sèquies i canals. Tot el conjunt està estretament vinculat a l'antic camí empedrat, o "strata", que comunicava la sagrera de Santa Coloma amb el casal de Vinyoles, domini directe dels barons i comtes de Centelles. Els murs medievals de pedra que servien per fonamentar les diverses terrasses de conreu que hi ha als voltants del torrent de la Cira.

    La Cira és un dels torrents que davallen des del Puigsagordi i que contribueixen a formar el riu Congost. Històricament, a més, el torrent va proporcionar una protecció afegida al primerenc nucli emmurallat de Centelles, en vorejar el turó sobre el que es trobaven l'església de Santa Coloma i la sagrera. Des de l'edat mitjana, les seves aigües van ser aprofitades per fer anar els molins vinculats al casal de Vinyoles i per regar la zona.
    Durant els segles XIV i XV van construir-se diversos murs per protegir el canal d'aigua que passava pels molins, per d'aquesta manera evitar que una esllavissada taponés el canal. Aquests murs es van anar reparant al llarg dels segles i ens han arribat fins als nostres dies.

    - PLADEVALL, Antoni (1981). Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Osona. Fundació Enciclopèdia Catalana.