Els càntirs de Vilafranca
Vilafranca del Penedès

    Alt Penedès
    Vilafranca del Penedès
    Emplaçament
    Sobretot entorna la Basílica de Sta. Maria i la Plaça Jaume I

    Coordenades:

    41.34701
    1.69675
    390970
    4578099
    Número de fitxa
    08305 - 219
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tradició oral
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    no vigent
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Sense accés
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    L'ofici de terrissaire que feia càntirs era molt arrelat a Vilafranca. Es coneixien amb el nom de càntirs de Vilafranca els càntirs negres que s'hi feien. El lloc on s'ajuntaven aquests terrissaires era al voltant de la plaça Jaume I. Un dels costums, avui perdut, relacionat amb aquesta indústria, és la trencadissa de càntirs que es feia a la sortida dels casaments. Quan els nuvis sortien de l'església, els convidats, companys o amics de la colla, es dedicaven a trencar càntirs als seus peus. Sovint els seguien amb un carro ple de càntirs i els anaven trencant fins al convit.
    Es tractava de càntirs que sortien del forn amb alguna deformació o defecte de cuita i, per tant, no es podien vendre com un càntir d'aigua.

    A principis de segle XX ja es parla com una tradició desapareguda. Alguns terrissers que recull la bibliografia són "el Perlas", "l'Hermità", "el Pa i Figues" i "el Trius".

    PATRICI (1911). "A trencar cantis. Costum vilafranquina estingida", dins Quinzenal El Labriego, Vilafranca del Penedès, 15 de febrer de 1911, pp. 5 i 6.
    PATRICI (1912). "Els cantis de Vilafranca", dins Quinzenal El Labriego, Vilafranca del Penedès, 30 de novembre de 1912, pp. 5 i 6.