Edifici Estació Transformadora
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer del Primer Marquès de les Franqueses, 145
    Emplaçament
    Al sector nord del nucli urbà de Granollers
    163

    Coordenades:

    41.62179
    2.29283
    441088
    4608027
    Número de fitxa
    08096 - 352
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Manel Joaquim Raspall i Mayol (arquitecte, atribuït)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. S-15. Protecció de tipus VI: Elements singulars.
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    1282702DG4018G0002DL
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Torre que acull una estació transformadora elèctrica, emplaçada dins el conjunt de can Mònic, d'estil noucentista i atribuïble a l'arquitecte Raspall i Mayol. És una petita edificació aïllada, al nord de la petita colònia obrera. És de planta quadrada i té coberta de teula àrab a quatre vessants. Les façanes són planes, de paredat de pedra granítica fet amb obra poligonal vista. Les cantonades són emmarcades mitjançant pilastres de totxo vist que surten del paviment fins enllaçar amb una imposta de totxo a sardinell sota el ràfec. Les finestres, en forma d'arqueries de tres, són de proporcions verticals amb brancals i arcs de punt rodó, emmarcats amb totxo. Es troben a les tres façanes més visibles. El portal també té aquestes mateixes característiques, de punt rodó. El sòcol queda reforçat per una imposta a plec de llibre emmarcada amb doble filet de maó vist. És una solució que es repeteix en l'ampit dels buits de ventilació (CUSPINERA et alií, 2001).

    El promotor de les sis edificacions que formen la petita colònia de can Mònic, dedicada a famílies obreres, va ser Jaume Corbera i Tiana, empresari granollerí enriquit arran de l'auge de la indústria tèxtil. El conjunt es va construir l'any 1923, sota projecte de l'arquitecte Manel Joaquim Raspall i Mayol. Es tracta de l'únic conjunt d'habitatges que construí aquest arquitecte al llarg de tota la seva trajectòria. La torre del transformador elèctric es devia construir en aquesta mateixa època, a l'entorn de l'any 1923, i sol atribuir-se al mateix arquitecte.

     

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.