Dipòsit 2 de la Serra Gallina Rellinars

  Vallès Occidental
  Serra de Gallina
  390

  Coordenades:

  41.64609
  1.91368
  409536
  4611053
  08179 - 308
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Popular
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  08178A010000100000OU
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Dipòsit que es localitza a mà esquerra, en un revolt del camí que va del Gibert a Casajoana. resseguint la carena de sud a nord de Serra Gallina. Des de la bassa situada a tramuntana de la casa uns quatre cents cinquanta metres al nord.
  Es tracta d'un dipòsit o cisternot de planta rectangular construït arran de terra. Mesura 1,40 m per 1,80 m de costat i 0,50 metres de fondària actual. Està fet de pedra seca no massa grossa, consolidada amb morter de calç per impermeabilitzar-la. Actualment, al seu interior hi creix un pi blanc i està envoltat de romaní. Probablement canalitzés les aigües d'escorrentia aprofitant l'orografia del terreny.

  Localitzat durant la realització del Mapa de Patrimoni cultural i natural del municipi.

  Aquest tipus de construccions, són un element destacable en l'aprofitament de l'aigua en zones on és difícil aconseguir-ne. La seva localització sovint ve donada pel recorregut de les aigües d'escorrentia després de la pluja. La forma que presenta, quadrangular, circular o bé ovalada, acostuma a tenir una profunditat d'un metre a un metre i mig com a molt. Per tal d'evitar que la terra caigués al seu interior l'exterior es protegia amb lloses de pedra, arran de boca. D'altres més complexes es podien cobrir amb pedra seca emprant el sistema de la falsa volta i deixant una obertura a la part davantera que permetia agafar aigua amb una galleda o altre recipient. Si l'aigua era neta també facilitava la tasca d'abeurar el bestiar de càrrega o els animals de companyia.