Cup de Casulleres
Rubió

    Anoia
    Sud de Casulleres. Sud-est de Rubió
    Emplaçament
    Camí de Torredenuça. Agafar el trencall a l’esquerra cal a Ca l’Estruc i continuar fins a Casulleres
    563

    Coordenades:

    41.63362
    1.58385
    382046
    4610067
    Número de fitxa
    08185 - 192
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    1881
    Estat de conservació
    Bo
    Reconstruït
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08184A005000280000ZB
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Cup situat als camps situats al sud de Casulleres. Es tracta d’una construcció formada a partir de dos cossos, el cos principal on hi hauria el cup de vi, actualment cisterna, i el cos annex, adossat a la façana de llevant de dimensions més reduïdes. Els dos volums són de planta quadrada amb la coberta a una vessant amb pendent cap a llevant. Els paraments dels murs és de pedra irregular rejuntada amb ciment. Segons consta en una de les pedres situades damunt l’accés al cup, ubicat a la façana de ponent, fou edificat l’any 1881.

    Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionats amb els masos d’època medieval; esmentades en inventari de masos del segle XIV i XV però també en pintures. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins els masos, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions aïllades de tines i barraques de pedra seca. 

    PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.