Cul de la Portadora
Esparreguera

    Baix Llobregat
    Camí del Tossal Rodó.
    Emplaçament
    Pel camí del Tossal Rodó a la Portadora.

    Coordenades:

    41.59223
    1.86335
    405266
    4605127
    Número de fitxa
    08076 - 76
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Segle
    III-II aC
    Estat de conservació
    Regular
    L'erosió de la zona afecta la pèrdua de sediments progressivament .
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    08075A00100007
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

    La situació del Cul de la Portadora a prop del massís de Montserrat provocà que els incendis esdevinguts els anys 1986 i 1994 i els forts aiguats de la tardor afectaren també l'esmentat turó. Les conseqüències d'aquests fets foren la pèrdua de la seva vegetació i bona part del subsòl. Actualment es desenvolupa una formació esclarissada de matoll al cim, que s'acompanya amb arbrat arbori pels vessants. El cim del turó està constituït per una plataforma gairebé plana, amb suau pendent vers l'est, la superfície del qual oscil·la entre els 70-80 m de longitud (direcció N-S) i els 30 m d'amplada (direcció W-E). Es defineix una planta el·líptica coincidint l'eix més llarg amb el curs del riu Llobregat. La plataforma es troba limitada per una paret vertical que l'envolta per tres costats, tret del cantó septentrional que representa l'accés a l'assentament. El dipòsit sedimentari no s'estén per tota la superfície del cim. L'aflorament de material rocós és clarament visible en molts punts del turó, sobretot al sud i llevant, mentre que l'acumulació de sediments es detecta més a la part nord-oest i centre del turó. En superfície es localitzen fàcilment encara a hores d'ara fragments ceràmics fets a torn de ceràmica ibèrica, no s'observen però restes constructives. A nivell d'hipòtesi Mayoral plantejava en el seu informe que si es tenen en compte les dimensions del jaciment, i el fet que la ceràmica a torn constitueixen la totalitat de les troballes superficials, podem trobar-nos davant un assentament ibèric reduït d'època tardana (segles III-II AC).

    El coneixement de l'existència d'un jaciment arqueològic al turó del Cul de la Portadora es deu a afeccionats d'Olesa de Montserrat i Esparreguera, els quals, a les seves excursions pels voltants, visitaren el lloc i observaren la presència de fragments de ceràmica superficials.

    MAYORAL I FRANCO, F. (1987): Informe previ sobre el Cul de laPortadora (Esparreguera, Baix Llobregat). Inèdit. PAULO i SÀBAT, J. (1995): La barca i altres mitjans de comunicacióentre Esparreguera i Olesa. Esparreguera: editor Josep Paulo, pp. 18;24. VALLS, O. (1961): La vila d'Esparreguera i el seu terme. Esparreguera, pp. 307. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.