Cuina de Boladeres
Olvan

  Berguedà
  Riera de la Riba-Boladeres (Boladeres, 08611-Olvan)
  Emplaçament
  S'hi accedeix per un camí que surt de la carretera de Gironella a Prats de Lluçanès

  Coordenades:

  42.05328
  1.91432
  410161
  4656262
  Número de fitxa
  08144 - 27
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00026
  Autoria de la fitxa
  Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.

  Cuina econòmica de ferro colat formada per dos elements: la cuina econòmica pròpiament dita i els fogons de carbonet. Pel que fa al primer element, consta de dues fogaines i el forn, que podien funcionar amb carbó i llenya; la xemeneia és a l'extrem dret. Els fogons de carbonet consten d'una sola fogaina. Continua mantenint el seu ús com a cuina de la masia.

  El mas Boladeres, anomenat antigament mas de l'Abadia, és documentat des del s. XII. La família Boladeres, originària de Sant Andreu d'Oristà, va comprar-lo el 1548, i des d'aleshores fins avui manté el cognom de la família. Al s. XIX els amos del mas construïren un molí hidràulic i una important bòbila que subministrava material ceràmic a totes les obres que es feien al poble d'Olvan. La masia conserva un arxiu familiar format per un conjunt de pergamins. Aquest tipus de cuina és característics de finals del s. XIX o començaments del s. XX, quan s'introdueixen a les cases i també a les masies substituint els tradicionals focs a terra.

  BUSQUETS (1997). "Un capbreu de la Portella de l'any 1348". L'Erol nº 55, p.23-26. BUSQUETS (2002): Estudi de l'arxiu del mas Boladeres (inèdit)