Creu de terme
Abrera

    Baix Llobregat
    Plaça de la Creu - 08630 Abrera.
    Emplaçament
    Al final del carrer Major, en sentit Barcelona, en ple nucli antic d'Abrera.

    Coordenades:

    41.51478
    1.90252
    408421
    4596486
    Número de fitxa
    08001 - 7
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Gòtic
    Modern
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Restaurada l'any 1954.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN, Decret del 14/3/1963 n. 571/63, B.O. 30
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA 18071
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament d'Abrera. Pl. Constitució, 1. Abrera
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL - Natàlia Salazar

    Creu de pedra que s'alça sobre una base circular de pedra granítica amb tres graons. La columna, octogonal, aguanta una creu que té als extrems dels braços noves creus. En un costat té una imatge de Jesucrist crucificat i a l'altre una representació de la Mare de Déu. A sota, a mode de capitell, es troben les figures de Sant Antoni Abat, Sant Jordi i Sant Llorenç, així com un escut format per una flor de lis i dos ocells. A la base de la creu hi ha una inscripció que assenyala que va ser feta per en Roc Saller.

    Al capbreu de Santjoan i Amat de Palou, de l'any 1630, ja es fa esment a una creu de fusta que hi havia a Abrera, al camí ral de Montserrat, al punt on afrontava amb les terres el Camp de la Font o d'en Bassa. Aquest terreny es correspon al lloc on avui dia està el carrer de la Font, molt a prop de la creu de terme. Més tard, l'any 1890, Josep Reig i Vilardell descriu ja la creu de terme de pedra, la qual, afirma, fou traslladada des de prop de l'Hostal del Pi. El 1936 va ser trencada i es va restaurar l'any 1954.

    "Creu de terme d'Abrera", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. VIVES, Miquel (en fase d'elaboració): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.