Cova de Sant Esteve
Mura

    Bages
    Nord del Montcau
    Emplaçament
    A la part alta del torrent de la font de la Guineu.

    Coordenades:

    41.68046
    2.00585
    417256
    4614776
    Número de fitxa
    08139-19
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Segle
    -5500
    Estat de conservació
    Dolent
    No hi ha jaciment actualment
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA nº 13250.
    Accés
    Difícil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 003A00014
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Cova natural que va ser ocupada com a habitacle sense estructures construïdes. La cova presenta una planta en forma de T amb un total de 16m de recorregut. L'entrada permet avançar a peu dret uns 5m, els 4m restants s'han d'avançar de genolls fins a trobar els dos brancals de la T, que amb 3m cadascun, aviat es fan impracticables. Destaquen algunes arrels gruixudes d'arbres a la galeria principal, les parets cobertes de colades, així com nombroses restes de descalcificació al terra. El material arqueològic trobat en superfície inclou una destral votiva, un os llarg concrecionat, diversos fragments d'os, un fragment de fons de plat molt concrecionat i altres possibles fragments també molt concrecionats.

    A 3m d'aquesta cavitat hi ha una altra coneguda com la cova del Torrent de la Guineu. Es troba dins la zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

    El jaciment va ser localitzat casualment per Jordi Guillemot, membre de la Secció d'Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa.