Col·lecció del Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El Museu- Arxiu Municipal de Calella està situat a l'antic casal de Can Liro. Les col·leccions del Museu, de notable interès històric, artístic i etnològic, estan estretament relacionades amb la història del municipi i el seu territori el Maresme. L’exposició de les col·leccions està organitzada per temàtiques, que es poden veure en les estances dels tres nivells de l’edifici.
A la planta baixa trobem les sales d’arqueologia, on es conserva una de les peces més antigues del Museu una àmfora romana, tipus tarraconense, procedent de la vila romana del Mujal, descoberta en la campanya d’excavació arqueològica de 1957- 1958. Es tracta d’un recipient per a l’emmagatzematge i transport del vi, el qual es comercialitzava i s’exportava posteriorment, amb datació del segle I a.C.
Seguidament la sala de ceràmica, en què destaquen les rajoles d’estil modernista i noucentista, procedents de diverses cases patrimonials calellenques. En aquesta secció també hi ha peces arquitectòniques de la desapareguda Torre dels Anglesos i un finestral gòtic, entre d'altres.
Així mateix, trobem una altra estança amb eines i oficis antics, com són el de fuster, boter o ferrer.
En sales de comerç i indústria de la planta baixa, es pot apreciar la importància del comerç calellenc d’ultramar, amb una peça molt singular com és el molí manual de moldre cacau, així com el passat industrial tèxtil de la ciutat, amb una col·lecció important de maquinària que produïa gèneres de punt.
Al primer pis hi ha la sala d’exposicions temporals del Museu.
Al segon pis hi la reproducció d’una cuina tradicional, amb un foc a terra i diversos utensilis propis.
Seguidament hi ha les sales d’indumentària, amb una important mostra de vestits i complements del segle XVIII fins a mitjans del XX.
Finalment, trobem l’antiga farmàcia Barri, anteriorment Tió, d’estil modernista, amb tot l’utillatge i el mobiliari originals. L’espai recupera l’estructura de l’antiga farmàcia modernista, tot i que part del mobiliari i dels estris són anteriors. El taulell principal està envoltat de mobles amb prestatges plens de recipients d’apotecari de diferents èpoques i estils, balances de precisió, densímetres i pindolers. Els pots de porcellana grocs i blaus del segle XIX comparteixen espai amb els de vidre, molts dels quals conserven els continguts originals. Al darrere del taulell per despatxar i a sota d’un gran rellotge de paret amb incrustacions d’ivori, trobem la porta de la rebotiga.
En el patí del Museu, podem apreciar diversos elements petris procedents de cases patrimonials de Calella així com els plafons ceràmics de Joan Baptista Guivernau i Sans (Barcelona, 1909 - 2001), abans ubicats a Can Saleta.
Història
El Museu Municipal de Calella investiga, conserva i difon el patrimoni històric i artístic de la ciutat amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de la ciutadania. L’any 1959, un gru de ciutadans encapçalats pel senyor Josep M. Codina i Bagué van presentar una petició formal a l’alcalde de Calella per a crear un museu-arxiu. Vint anys més tard, el 1979, el museu obria les seves portes al públic.
Així mateix, cal destacar que les seves col•leccions han anat creixent al llarg de la seva història gràcies a múltiples donacions de calellencs i calellenques.