Colldeforns
Vallromanes

    Vallès Oriental
    Colldeforns
    Emplaçament
    Camí de Vilassar fins Colldeforns. Camí de la dreta fins la carena.

    Coordenades:

    41.53097
    2.31985
    443260
    4597926
    Número de fitxa
    08296 - 9
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Segle
    IX-I aC
    Estat de conservació
    Dolent
    Protecció
    Legal
    Catáleg Bens a Protegir POUM 2008. J-08. Jaciment. BCIL.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. (CC.AA.35.40.07)
    Accés
    Difícil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 001A00035
    Autoria de la fitxa
    J.Montlló/M.Bosch (ACTIUM SCP)

    Coll situat entre dos turons granítics, a prop del terme municipal de Vilassar de Dalt i al NE del terme de Vallromanes. Es tracta d'una zona de bosc on s'hi ha trobat només un parell de fragments de ceràmica feta a mà.
    Zona localitzada a l'est de Vallromanes, seguint l'antic camí de Vilassar fins arribar a Colldeforns. Per arribar-hi cal prendre el camí que s'enfila a la dreta, delimitat per la finca de Can Viló, fins arribar a la carena, zona plana, d'antigues vinyes i camps erms. A l'esquerra del
    camí es troba un turó que a les seves cotes baixes ha estat anivellat i emprat per al conreu.

    Les característiques de les restes fan difícil una atribució cronològica que oscil·laria entre l'edat del Bronze Final i l'època ibèrica.
    Denominació: a l'Inventari de 2002 fitxat com a "Coll de Forns". El 2012, d'acord amb el Catàleg 2008, modifiquem a "Colldeforns"
    Al Cataleg 2008 hi ha una altra fitxa de jaciment, J-10, amb la denominació "Coll de Forns". Entenem que és el mateix jaciment (entenem que la fitxa J-8 Colldeforns i la fitxa J-10 Coll De Forns correspondrien al mateix jaciment,, ja que fan esment en els dos llocs de la mateixa triballa arqueològica: un parell de fragments de ceràmica ibèrica a mà). Les dues fitxes del Catàleg incloen informacions de la fitxa 9 del present inventari. Ara bé, ni les coordenades ni el mapa de les 2 fitxes del catàleg coincideixen. Tampoc la descripció del lloc. En el cas de la fitxa del catàleg J-10, diu " Zona localitzada a l'est de Vallromanes, seguint l'antic camí de Vilassar fins arribar a Colldeforns. Per arribar-hi cal prendre el camí que s'enfila a la dreta, delimitat per la finca de Can Viló, fins arribar a la carena, zona plana, d'antigues vinyes i camps erms. A l'esquerra del camí es troba un turó que a les seves cotes baixes ha estat anivellat i emprat per al conreu. Segons la bibliografia, en aquesta zona han aparegut restes de terrissa ibèrica. No s'hi ha localitzat cap estructura. El material recollit es redueix a dos fragments molt rodats de terrissa ibèrica a mà. Aquests fragments corresponen a ceràmiques fetes a mà amb molt de desgreixant, informes, molt rodades i de mida petita"

    Segons la bibliografia han aparegut restes de ceràmica ibèrica. No s'ha localitzat cap estructura. El material recollit es redueix a dos fragments molt rodats de ceràmica feta a mà.

    ESTRADA, Josep i VILLARONGA, Leandro (1967) "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)". I.P.A. Monografías XXVIII. Barcelona.
    ESTRADA i GARRIGA, Josep (1969) Vías y poblamiento romanos en el territorio del Area Metropolitana de Barcelona. Comisión de Urbanismo, 65. Barccelona.
    RIBAS i BERTRAN, Marià (1952) El poblament d'Ilduro. Memòries de la Secció històrico-arqueològiques de l'IEC. Barcelona.