Cementiri parroquial de Santa Coloma Sasserra
Castellcir

  Moianès
  Veïnat de Santa Coloma Sasserra
  Emplaçament
  Extrem nord-est del terme
  864

  Coordenades:

  41.79473
  2.1685
  430916
  4627320
  Número de fitxa
  08055 - 9
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Any
  1863
  Estat de conservació
  Regular
  Les inscripcions mostren un desgast notable
  Protecció
  Legal
  BCIL 11150-I, Aprovació definitiva comissió urbanisme 14/03/2013
  Accés
  Restringit
  Social
  Titularitat
  Privada
  08054A003000730000JU
  Autoria de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  Al conjunt format entorn a l'església parroquial de Santa Coloma Sasserra s'hi accedeix passant la porta d'una petita tanca de pedra. Flanquejant aquest accés hi ha sengles inscripcions pràcticament illegibles, probablement provinents d'antigues làpides. Ja dins el recinte es troba frontalment l'església i, a mà esquerra, la tanca del cementiri. En una posició central hi ha la porta d'accés, una obertura (closa per una tanca de forja) rematada amb arc de mig punt sobre el qual hi ha un gran bloc de pedra (que actua més com a frontó que no com a llinda) de perfil arrodonit en el qual destaca el relleu d'una calavera amb dues tíbies creuades sota el qual hi ha una inscripció que intercala la data "ANY / 1863" amb la frase admonitòria "ESTA TESTA DESCARNADA - ESCOLTA' L I TE DIRÁ / FOU CARA DE [...] TU / AVUI O DEMÀ TU / PI [...] DEVORAR".
  Al recinte, de petites dimensions, hi ha enterraments al terra coberts per làpides, juntament amb monòlits i panells de recent instal·lació amb poemes.

  L'església de Santa Coloma Sasserra està documentada des del segle X, i la seva condició de parròquia devia comportar la creació d'un espai de necròpolis al seu redós. No obstant, la configuració del cementiri actual és molt més recent, contemporània a jutjar per la inscripció de l'entrada.

  El Vell cementiri de Santa Coloma Sasserra: recull de dades i reportatge de les obres d'arranjament. Castellcir : Fundació Esteve Torrentó i Rius], 2010