Cementiri Metropolità Roques Blanques
El Papiol

  Baix Llobregat
  Crta, C-1413a, km 4.5
  Emplaçament
  A la vessant de la Serra de Collserola, als terrenys i bosc de l'antiga masia de Can Tintorer
  88

  Coordenades:

  41.45617
  2.00775
  417128
  4589873
  Número de fitxa
  08158 - 204
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1984
  Batlle i Roig, arquitectes
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU. G22-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Consell Comarcal del Baix Llobregat, N-340, km 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Cementiri comarcal que ocupa els terrenys de l'antiga masia de Can Tintorer, i que s'adapta a la topografia de l'entorn alhora que realitza una integració mediambiental en l'entorn boscós en què es troba immers. La integració paisatgística es va aconseguir mitjançant l'ús del llenguatge agrícola tradicional: talussos, murs de contenció i bancals que organitzen els diferents espais de reflexió. També mitjançant l'ús de la vegetació endèmica de la zona combinada amb la vegetació pròpia del jardí mediterrani. Un dels seus elements singulars és el Bosc de la Calma, on s'han plantat diveres espècies mediterrànies: alzina surera, pi pinyer, roure, olivera i xiprer. Aquest llenguatge vegetal és un dels pilars del caràcter mediambiental del cementiri, d'acord als principis del projecte dels arquitectes que van dissenyar tot aquest espai d'antic caire rural.
  D'acord amb les dades de l'any 2016, la superfície de la finca Can Tintorer, on hi ha el cementiri, és de 50 hectàrees, de les quals ha estat ocupat aproximadament el 30%. S'han construït 6.130 nínxols, 3.011 tombes, 163 panteons, uns 7.424 osseres i columbaris cineraris, 969 Bosc de la Calma, 344 Arbres Familiars, Jardí i Font del Repòs. També compta amb un Jardí de les Papallones que promou un hàbitat òptim per al desenvolupament de la biodiversitat i, darrerament disposa de la primera estació permanent d'escolta d'ultrasons de quiròpters que permetrà informació constant de l'activitat d'aquests mamífers, amenaçats a tot el món. A més, acull l'edifici d'oficines dins l'edifici de l'antiga masia de Can Tintorer, molt modificada a tal efecte. La posada en valor i el respecte per l'espai natural són el fil conductor de l'activitat de l'equipament: iniciatives com el "Bosc de la Calma" l'Arbre familiar, el Columbari de Terra, el Jardí i la Font del Repòs són clars exemples de la seva aposta mediambiental, utilitzant maneres més respectuoses d'integrar aquesta activitat en el Medi Ambient.

  Tot i que la fesomia de l'antiga masia no s'ha respectat en la integració del paissatge, si s'ha realitzat una important integració paisagística dins el conjunt. Destaquen per la seva singularitat la creació d'arbredes vinculades a les inhumacions, així com una aposta pel medi ambient vinculat al fet de les inhumacions: "Bosc de la Calma" "l'Arbre familiar", el "Columbari de Terra", el "Jardí i la Font del Repòs". El projecte, dels arquitectes Batlle i Roig, va ser finalista dels premis FAD d'arquitectura i és l'únic d'aquestes característiques a Espanya. També va rebre el Premi Catalunya Construcció 2018 a la Innovació en la Construcció, premi EMAS 2018 a la "Millora del Comportament Ambiental". Actualment acull la primera estació permanent d'escolta d'ultrasons de quiròpters que permetrà informació constant de l'activitat d'aquests mamífers, amenaçats a tot el món.

  Va ser inaugurat el 1984 i és un dels cementiris més moderns d'Espanya. Roques Blanques és el primer cementiri d'importància, per superfície i per capacitat, que te titularitat pública i dona servei a l'àrea metropolitana de Barcelona.
  Actualment, Roques Blanques está gestionat des de l'any 1990 en règim de concessió administrativa.