Cementiri de Jorba, jaciment
Jorba

    Anoia
    Al sud est del nucli urbà, a tocar del cementiri.
    Emplaçament
    Al sud del cementiri, a tocar de l’Autovia A2, a l’alçada del Km 547.
    374,8

    Coordenades:

    41.6001
    1.54363
    378633
    4606402
    Número de fitxa
    08103 - 14
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    II aC - III dC
    Estat de conservació
    Regular
    Bona part del jaciment es es va excavar quedant afectat per els obres de la NII.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Fitxa AA11 del catàleg de béns a protegir del POUM
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    12186 Inventari del patrimoni arqueològic
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08102A007001280000LI
    Autoria de la fitxa
    Cristina Belmonte iPAT Serveis Culturals

    Jaciment arqueològic localitzat a conseqüència de les obres de construcció de la variant de la carreta N-II (Tram Santa Maria del Camí - Igualada).

    En el marc d’aquesta actuació es van realitzar dues intervencions, ambdues l’any 1999 i dirigides per Mónica Bouso. La primera realitzada el mes de març, va permetre localitzar un mur de quasi 20 m de llargada i datat vers el segles XVII-XVIII i una fossa de planta irregular amortitzada amb materials d’època ibèrica (ss. II- I ac) i època romana (I-III dC). Aquesta estructura evidenciava l’existència d’un lloc d’habitat relativament proper.

    La segona, realitzada entre els mesos de maig i juliol, constà d’una prospecció i una campanya de sondejos, que tenien l’objectiu de delimitar el perímetre del jaciment. En base als resultats s’endegà l’excavació dividida en tres sectors, però nomes es va poder delimitar un mur de cronologia contemporània.

    El material arqueològic recollit, datat vers els segles III aC- III dC no es va poder associar a cap estructura, i o bé estava fora de context o corresponia a deixalles procedents d’un habitat proper.

    Els materials recuperats a la intervenció es troben al Museu de la Pell d'Igualada.

    Enrich Hoja, Jordi La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’igualada. Igualada. 2014.

    Bosch de Dòria, M (1998-1999) “Memòria  de les actuacions arqueològiques a la variant de la N-II: Tram Santa maria del Camí – Igualada”. Numero memòria 3019. Servei d’Arqueologia. Departament de Cultura.

    BOUSO GARCÍA, M. (1999): "Memòria de les actuacions arqueològiques a la variant de la N-II: Tram Santa Maria del Camí-Igualada". Núm. Mem: 11536. Servei d’Arqueologia. Departament de Cultura.