Cementiri antic de Sant Esteve de Vilaramó
Gaià

    Bages
    Al costat de l'església de Sant Esteve de Vilaramó, al sector nord-est del terme de Gaià
    Emplaçament
    Ctra BV-4402 i seguir pista asfaltada uns 7 km. Al cementiri, camí direcció nord uns 150 m
    588

    Coordenades:

    41.94801
    1.93109
    411403
    4644556
    Número de fitxa
    08090 - 88
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XI-XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Restes semi-derruïdes i espai envaït per la vegetació
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08089A004000390000YI
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Restes de l'antic cementiri de la parròquia de Sant Esteve de Vilaramó, situades entre l'església i un mas proper, denominat Caseta de Sant Esteve. Concretament, les restes es troben sobre un petit promontori de forma pràcticament circular que constitueix el punt més alt del turó on hi ha l'església; un lloc dominant i amb una extensa panoràmica que va del Prepirineu fins a la serra de Montserrat. El que queda de l'antic cementiri és un mur perimetral que ressegueix el perfil del promontori, amb un tram més arrodonit (al sud) i un altre que forma angle recte (al nord i est). Aquest mur, que en alguns punts es conserva fins a una alçada d'uns dos metres, és obrat amb carreus diversos i irregulars, però és de força qualitat. Al sud-oest s'observa una obertura que devia constituir l'accés al recinte. El seu interior es troba cobert per la vegetació, però s'hi observen els fonaments d'alguns murs i restes d'enderrocs.
    Alguns aspectes ens criden l'atenció. En primer lloc, la forma pràcticament circular del promontori i el fet que s'hagi triat aquest punt, que constitueix la cota més alta del turó, per emplaçar-hi el cementiri. Això, juntament amb la troballa d'indicis arqueològics d'època ibèrica entorn de l'església, i també d'època romana al mas proper denominat Vilaramó, ens fa sospitar de la presència d'alguna possible torre o estructura defensiva anterior al cementiri, i més tenint en compte les característiques dominants del turó.

    L'any 1878 l'església de Sant Esteve de Vilaramó va recuperar la categoria de parròquia, i el 1881 es va bastir l'edifici de la Rectoria, enganxat a la paret de l'església. En aquest període es van fer les últimes reformes de l'església: capella fonda (1898) i nou campanar (1910). El cementiri antic era en el promontori de forma circular que hi ha entre l'església i el mas denominat Caseta de Sant Esteve. Entorn del 1905 es va construir el cementiri nou (l'actual), segons indiquen les inscripcions que s'hi poden veure, i el 1910 es va bastir la capelleta.