Celler de Carrencà
Martorelles

    Vallès Oriental
    Masia de Carrencà
    Emplaçament
    Davant la masia de Carrencà, al costat de la carretera de Montornès

    Coordenades:

    41.5283
    2.22842
    435630
    4597693
    Número de fitxa
    08115-43
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    La coberta es troba en mal estat.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Martorelles. Plaça de l'Ajuntament, 1
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn

    Edifici de planta rectangular que es troba situat davant la masia de Carrencà. Consta de dues parts diferenciades; la primera és una nau de notables dimensions, coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc escarser, al costat del qual hi ha la biga de la premsa de vi que tenia la masia. El sostre presenta l'embigat original, reforçat amb pilars centrals. A l'interior s'hi observen un bon nombre de tines de formigó i dos perols revestits d'aram per fer bullir el vi. Aquest espai comunica amb el segon a través d'una obertura d'arc escarser de notables dimensions situada a la part alta del mur. Aquest cos té la coberta a una sola vessant i consta d'una porta i una finestra d'arc rebaixat, situades al segon nivell. Les tines estan situades a la part baixa, mentre que al pis s'hi observen bótes de vi i una ventadora, entre molts altres objectes (la majoria portats modernament) que s'hi han dipositat.

    Sobre el portal hi ha un cartell que anuncia " Museu del vi", equipament inexistent. El celler serà reformat properament per a convertir-lo en equipament municipal, pel que es perdran la major part dels elements tipològics tradicionals.

    Al llarg del segle XVIII el mas Carrencà va esdevenir una de les explotacions vitivinícoles més importants de la comarca. L'arribada de la plaga de la fil·loxera, provinent de França, va matar els ceps de tot el país. Amb aquesta crisi, un dels sectors productius més importants de Martorelles va viure un important retrocés, que va afectar especialment als grans productors, com era Carrencà. A mitjans del segle XX la casa devia recuperar part de les vinyes, deduïble per la gran quantitat de tines de formigó que hi ha al celler. Aleshores, el cep americà va ser introduït al país perquè era menys vulnerable a aquest tipus de plagues. Fins a finals del segle XX, al voltant de la masia encara hi havia ceps plantats.