Casita de Papel Coll de Pradell (antigues oficines)
Vallcebre

  Berguedà
  Coll de Pradell

  Coordenades:

  42.20146
  1.7789
  399190
  4672866
  Número de fitxa
  08293 - 260
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  queda només suports de formigó per a la caseta de fusta
  Protecció
  Legal
  BCIL, aprovat el 06/03/19 pel Consell Comarcal
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  08293A004003090000AG
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  La Casita de Papel era una construcció de fusta que encabia les oficines, una cuina menjador per als propietaris de la mina i unes lliteres per als encarregats. Per tant, concentrava la part administrativa i les oficines de la mina, per això el seu nom, el lloc on es guardaven els papers.
  Després de l'abandonament de la mina, durant els anys 80, l'antic edifici de fusta va ser desmantellat per veïns de la zona, que en van aprofitar les fustes i altres elements constructius. Actualment només en resten els pilars que en feien de fonaments.
  Existeixen diverses fotografies antigues de l'exterior i l'interior de “la Casita de Papel”.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

  La Casita de Papel era una construcció de fusta que encabia les oficines, una cuina menjador per als propietaris de les mines de Coll de Pradell i unes lliteres per als encarregats. Els fusters Solsona de Gironella van construïr la caseta. L'empresa Carbones Mari, S.A. explotà les mines de Coll de Pradell entre 1932 i 1962.

  ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.
  Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.