Caseta del Pla de Cal Piquer Vell
Jorba

  Anoia
  A l’est del nucli de Sant Genís, al nord de Can Piquer Vell.
  Emplaçament
  Al Pla de Can Piquer, al mig d’un camp al nord del camí que porta de Can Piquer a Can Badia.
  404, 7

  Coordenades:

  41.59668
  1.57839
  381524
  4605974
  Número de fitxa
  08103 - 111
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Completament coberta de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08102A001000570000LW
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  Construcció doble, formada per una barraca de pedra seca a la qual s'hi adossa per la banda nord una petita edificació.

  La barraca és de planta quadrada i està en força bon estat de conservació. Conserva la cúpula feta per aproximació de filades i està orientada a llevant, on té la porta d'accés. Per la seva banda nord, té adossada una petita construcció amb planta en forma de L feta amb pedres sense devastar lligades amb morter en alguns punts i coberta de teula àrab a un vessant. El conjunt està cobert de vegetació el que dificulta la seva observació, així i tot en l'edifici annexat a la barraca es distingeix una obertura, orientada a sud, rematada per un arc de descàrrega fet de maons. Per sobre aquesta obertura, també es detecta una reforma a la coberta. Possiblement en algun moment aquest cos tenia un pis a la part superior, i en un moment indeterminat, es va transformar, perdent aquest espai i col·locant la coberta existent actualment.

  Per les característiques, sembla un petit magatzem i/o habitatge d'uns 50 m2 de superfície, vinculat segurament a les feines del camp.

  És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable la situaria durant la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

  PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí