Casa plaça Cabrits 2
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça dels Cabrits, 2
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    144

    Coordenades:

    41.60845
    2.28747
    440629
    4606550
    Número de fitxa
    08096 - 125
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Any
    Possiblement 1947
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-018. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0767207DG4006E0001II
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges de mitjans de segle XX que adopta una estètica d'influència noucentista. És una construcció entre mitgeres de planta quadrangular. Consta de planta baixa i dues plantes pis. La façana és plana, arrebossada, amb carreus a les cantonades i imitació d'un carreuat clàssic a la resta. La composició es desenvolupa en tres eixos. L'entrada principal està desplaçada cap a l'esquerra. A la primera i segona planta hi ha tres buits d'arcs rebaixats amb baranes de ferro sobre ampits sinuosos. Les obertures són emmarcades amb motllures. La cornisa, sobre la darrera planta, és potent, amb un domini de la línia horitzontal sobre la vertical.

    En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals. Al segle XVI Granollers havia crescut considerablement esdevenint una població comercial important al centre de Catalunya. En aquesta època es van sobrepassar les muralles medievals i la vila es va estendre pels carrers de Corró i de Barcelona. Es va construir la Porxada, es van empedrar els carrers i es va edificar una nova casa de la Vila. Aquest augment de poder de l'Ajuntament deriva del control sobre el mercat i els impostos que pagava. En principi la Porxada va ser pensada com aixopluc per a la llotja de gra, ja que l'Ajuntament tenia el monopoli del blat, i al seu voltant s'hi anaven posant els altres productes: hortalisses a la plaça de l'Oli, llegums a la del Blat, terrissa a la de les Olles, animals a la plaça del Cabrits, etc. (SESÉ, 1987a). Sobretot a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals van ser objecte d’un procés de reforma o substitució.

    És el cas d'aquest edifici, que fou reconstruït a mitjans de segle XX i que es pot inscriure dins un noucentisme de postguerra. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, fou construït el 1945. Segons un expedient d'obres de l'Ajuntament, la intervenció es va fer el 1947 (caixa 76, expedient d’obra núm. 30). En fotografies de principis de segle XX es pot veure la façana de la casa anterior, que era més baixa però tenia una distribució similar, en base a tres eixos. Les tres finestres de la primera planta eren d'estil renaixentista. Eren acabades amb llinda plana amb guardapols motllurat i un escut o medalló. Avui, aquestes finestres es conserven al Museu de Granollers (PANCORBO, 2006: 250).

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    PANCORBO, Ainhoa; VILA, Josep M i altres (direcció de Raquel LACUESTA i Albert LÓPEZ (2006). Topografia urbana de Granollers entre els segles X i XVI. Estat de la qüestió i hipòtesi de configuració. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Granollers (treball inèdit), p. 249-250.

    SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.