Casa Macià
Vilafranca del Penedès

    Alt Penedès
    Carrer de la Cort, 16

    Coordenades:

    41.34638
    1.69786
    391062
    4578028
    Número de fitxa
    08305 - 35
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Contemporani
    Modern
    Segle
    XV-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si:IPA 4964
    Accés
    Restringit
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 13307CF9718S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Casa entre mitgeres d'origen gòtic. És de planta irregular, consta de planta baixa, pis i golfes amb la coberta inclinada a vàries aigües amb els careners paral·lels a la façana. Pati central cobert amb escala i galeria d'arcades a mig punt a la primera planta i finestres adintellades a les golfes. Hi ha una escala lateral de dos trams d'accés a les golfes.
    Façana principal de pedra amb portalada adovellada per un arc de mig punt i dues obertures laterals amb arcs rebaixats i espitlleres a la planta baixa. A la planta pis, hi ha dos balcons i una finestra adintellada. A les golfes, hi ha una galeria d'obertures adintellades formades per columnes i capitells de pedra i jàsseres de fusta. El coronament és amb barbacana.
    Les obres consistien en la destrucció de dues estructures del segle XX (una llenyera i un safareig) per adequar la planta baixa a un aparcament i un nou accés.
    La intervenció ha permès documentar part de la història d'aquesta casa i les seves transformacions al llarg del temps; al pati de la casa Macià és testimoni de diverses accions constructives. Dels elements estudiats, el més antic és un arc ogival de tipologia gòtica, datat en el segle XIV, la visió del qual des de la casa Macià és parcial, ja que continua cap a la casa següent, ocupada per l'Ajuntament de Vilafranca.

    L'origen de la casa es remunta al segle XV i el seu primer propietari fou el notari Vidal Bartomeu. Més tard passa a la família Macià.
    L'any 1965 es fan obres de restauració.

    CATALÀ i ROCA, Francesc i CAMPS i ARVOIX, Joaquim de (1965). Les cases pairals catalanes. Edicions Destino. Barcelona.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.