Casa carrer Joan Prim 98
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Joan Prim, 98
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    152

    Coordenades:

    41.61224
    2.29008
    440850
    4606968
    Número de fitxa
    08096 - 144
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Art Decó
    Segle
    XX
    Any
    1935
    M.J. Raspall i Mayol (arquitecte)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-053. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    1072620DG4017E0001TY
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Casa unifamiliar, entre mitgeres, construïda el 1935 i que té elements decoratius d'estètica art déco. Consta de planta baixa i pis, amb coberta plana limitada per una barana. La façana és plana i està arrebossada. Es composa segons un únic eix amb buits de proporcions verticals. Aquesta verticalitat queda trencada per la imposta del primer forjat, la de totxo a l'alçada de la llinda del balcó del primer pis i la barana del terrat. Aquesta última destaca per una ornamentació mitjançant dos medallons treballats amb dibuixos geomètrics propis del llenguatge déco, els quals estan situat als laterals i s'uneixen per una barana de ferro també amb decoració geomètrica déco. Aquesta estètica també és present a la decoració de la barana del balcó. Els buits són de doble llinda, plana i triangular. A la planta baixa, en forma de triangle de totxo amb salmer, i clau de pedra al balcó (CUSPINERA et alií, 2001).

    Aquest carrer en un principi estava dedicat a Isabel II i el 1866 es va denominar Joan Prim. El 19 d'agost del 1842 el general Prim (que aleshores s’introduïa en el món de la política) havia visitat Granollers. Fou rebut solemnement amb la banda del batalló de la caserna, en agraïment per la gestió del traçat de la carretera (BAULIES, 1986b). La carretera era el nou vial que travessava el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX. En aquesta via hi trobem representats els principals moviments arquitectònics dels darrers cent anys. En aquest edifici en concret, de l'any 1935, hi trobem elements decoratius característics de l'estètica déco.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.