Casa carrer Joan Prim 6
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Joan Prim, 6
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    149

    Coordenades:

    41.61002
    2.2894
    440792
    4606722
    Número de fitxa
    08096 - 141
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Any
    1930-40
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-048. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    019A09001
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges d'estètica molt vagament noucentista. És una construcció entre mitgeres, de planta rectangular, i consta de planta baixa i dues plantes pis. La façana és plana, arrebossada i es desenvolupa en tres eixos. A la planta baixa, la porta d'accés es troba desplaçada cap a la dreta i emmarcada mitjançant especejament de carreus. A les plantes primera i segona els buits estan formats per balcons amb baranes de ferro treballades. Alguns han estat reformats. La verticalitat és més acusada a la primera que a la segona planta. L'edifici està acabat amb terrat a la catalana, delimitat per una barana amb quatre pilastres rematades en hídries sobre una cornisa. Un petit frontó o acroteri semicircular remata el coronament.

    Recentment l'edifici ha estat rehabilitat amb un resultat dubtós. S'ha mantingut l'estructura de les obertures, però s'han refet els balcons i s'han arrebossat de nou les dues plantes superiors, amb la qual cosa l'edifici ha perdut en bona part la pàtina d'antiguitat i és fàcil de confondre amb un edifici actual.

    Aquest carrer en un principi estava dedicat a Isabel II i el 1866 es va denominar Joan Prim, el qual el 19 d'agost del 1842 va visitar Granollers. Fou rebut solemnement amb la banda del batalló de la caserna, en agraïment per la gestió del traçat de la carretera (BAULIES, 1986b). La carretera era el nou vial que travessava el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX. En aquesta via hi trobem representats els principals moviments arquitectònics dels darrers cent anys. Aquesta casa en concret, d'estètica vagament noucentista, és característica de les construccions dels anys 1930-40 que aspiraven a una certa rellevància arquitectònica.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.