Casa carrer Doctor Guillamet 4
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer del Doctor Guillamet, 4, 08400-GRANOLLERS
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers

    Coordenades:

    41.6075
    2.2868
    440573
    4606445
    Número de fitxa
    08096 - 36
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Segle
    XVI
    Estat de conservació
    Dolent
    Està afectada pel Pla Especial de l'Església (CUSPINERA et alií, 2001). Està previst el seu enderroc després de documenta-la i extreure'n el finestral polilobulat (comunicació Museu de Granollers)
    Protecció
    Legal
    Inexistent
    PEPHA nou, Núm. S-11
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 15305DG4006N
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Casa entre mitgeres de clara tipologia popular urbana pre-industrial, de planta rectangular i amb planta baixa i pis. Coranada amb un ràfec que marca l'inicia de la coberta de teula. Al primer pis de la mateixa es troba una finestra de pedra d'arc conopial fistonat compost recolzat sobre impostes i columnes incorporades als brancals, de base ornamentada, sobre ampit motllurat (CUSPINERA et alií, 2001).

    Protegida al PEPHA del 1985 i proposta de protecció al nou PEPHA Fitxa. Núm. S-11 (tan sols la finestra)

    Al llarg de l'època medieval Granollers va canviant de jurisdicció (reial o senyorial) en funció dels interessos polítics de cada moment En els moments en que va pertànyer al domini reial, la vila va anar obtenint privilegis que afavorien la seva organització municipal, com per exemple l'exclusivitat de la justícia reial (1219), l'elecció de batlle, l'elecció de quatre jurats (1356) i la imposició de tributs municipals (1366) vinculat a la construcció de la muralla. El 1418 Granollers passà definitivament a poder reial i a patir de 1500, amb la instauració de la insaculació diversos privilegis van reforçar l'autonomia de la vila, que preparaven per al gran moment de Granollers, el segle XVI (GRANOLLERS, 2001). Al segle XVI Granollers havia crescut considerablement esdevenint el més important centre comercial de bona part de Catalunya, amb la seva fira dels dijous. Els habitants de Granollers practicaven oficis i donaven els seus serveis a la pagesia de municipis d'un bon radi al voltant. Gairebé tots els habitants pertanyien a una confraria, sota la que s'agrupaven els diversos oficis (SESÉ, 1987a). En el segle XVI, Granollers sobrepassa les seves muralles medievals, estenent-se pels carrers de Corró i de Barcelona. Significava el triomf de la classe menestral i l'augment del poder de les ciutats i reial. En aquest moment la vila de Granollers va ser capaç de construir la Porxada, empedrar els carrers, es van bastir nous edificis, va encunyar monedes i es va fer una nova casa de la Vila (1581-1582). Aquest augment de poder de l'Ajuntament deriva del control sobre el mercat i els impostos que pagava. Existien els càrrecs de Pessador, Mostassà o Palloler que el 1584 tindria un edifici propi: "el Pallol" o magatzem de gra. En principi la Porxada va ser pensada com aixopluc per a la llotja de gra, ja que l'Ajuntament tenia el monopoli del blat, i al seu voltant s'hi anaven posant els altres productes: hortalisses a la plaça de l'Oli, llegums a la del Blat, terrissa a la de les Olles, animals a la plaça del Cabrits, etc. (SESÉ, 1987a).

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GRANOLLERS, ESPAI, TEMPS (2001) Granollers, espai, temps. Grnaollers, Museu de Granollers.

    PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.

    SESÉ, Jaume (1987a) 1. La Porxada. Granollers al segle XVI, Col. Coneguem Granollers, núm. 1., Granollers, Ajuntament de Granollers.