Casa Artigas
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de la Parellada, 11-13

  Coordenades:

  41.34699
  1.69847
  391114
  4578094
  Número de fitxa
  08305 - 246
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Modernisme
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1872
  Josep Inglada i Estrada i Santiago Güell i Grau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 017A09000
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici entre mitgeres fent cantonada i de planta irregular. Consta de soterrani, planta baixa i tres pisos. La coberta és plana encara que surten petits coberts complementaris.
  Façana està composta asimètricament amb dos trams diferents. La planta baixa està totalment transformada per l'ús comercial. Pel que fa a la cantonada amb portals adintellats té un balcó corregut en angle arrodonit d'obertures adintellades. La primera planta té balcons d'obertura i finestres, la segona planta té arqueria exempta de finestres amb columnes dobles i la tercera planta té capitells de banda horitzontal en la línea d'impostes amb ornamentació floral.
  Coronament amb cornisa i barana de terrat.

  L'any 1872 es va sol·licitar el permís d'obra per a la construcció de la casa de Joan Artigas. L'any 1913 es va fer un primer projecte de reformes de les façanes de la casa d'en Ramon Tomàs i Estalella, afegint-hi un pis, segons projecte de l'arquitecte Santiago Güell. L'any 1926 va haver un nou projecte de reforma de la façana i ampliació de la casa.
  L'any 1944 es van produir unes reformes a la planta baixa.

  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.