Carrer de Catalunya / Carrer de Josep Maria Ruera
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Catalunya; Carrer de Josep Maria Ruera
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    147

    Coordenades:

    41.610044661965
    2.2869839401319
    440590
    4606726
    Número de fitxa
    08096 - 208
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Noucentisme
    Popular
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Conjunt de dos carrers que formen part de l'eixample granollerí en la seva part desenvolupada al nordoest del nucli medieval. Al darrer quart del segle XIX tan sols estaven constituïts per petits nuclis de cases al mig de la plana on dominaven horts, camps i jardins, amb algunes tàpies que protegien les propietats. Les edificacions, construïdes entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX, eren senzilles, majoritàriament d'obrers. Cases entre mitgeres, de planta baixa, o de planta baixa i pis, generalment amb una eixida posterior per al pou i safareig. N'hi ha que encara recorden la tipologia tradicional pagesa, al costat d'altres que presenten una estètica més urbana. Actualment també hi trobem cases de veïns amb alçades superiors, o edificis de tipologia industrial per hostatjar petits tallers. Algunes cases han conservat elements decoratius, com balustres ceràmics, d'acord amb els corrents estètics del moment (modernisme o noucentisme). Els edificis que destaquen dins d'aquests carrers són els que es relacionen a continuació:

    CARRER DE CATALUNYA: 7 (tipologia tradicional urbana de planta baixa més pis), 9 (tipologia tradicional urbana de planta baixa), 13 (tipologia tradicional urbana de planta baixa), 27 (tipologia tradicional urbana de planta baixa), 30 (tipologia tradicional urbana de planta baixa).

    CARRER DE JOSEP MARIA RUERA: 6 (trencadís i reixa, tipologia tradicional urbana de planta baixa), 7 ((tipologia tradicional urbana de planta baixa amb frontó), 9 (tipologia tradicional urbana de planta baixa),11 (decoració ceràmica, modernista), 13 (modernista - noucentista, decoració ceràmica potent), 17 (reixa), 22 (amb frontó i respiralls).

    Segons informació oral d'Eustaqui Casals, al carrer Josep Maria Ruera existeixen restes de la muralla carlina.

    L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic Camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.

    A començament del segle XX al carrer de Catalunya hi havia hortes i l'era d'en Riera, davant la qual sols es trobaven uns tints i tres o quatre cases. El final del carrer de Josep Maria Ruera era marcat per l'edifici de l'Escorxador. La resta també eren horts i, més enllà, hom podia veure-hi la verneda d'en Fortuny (GARRELL, 1960). El creixement industrial motivà la construcció d'un bon nombre de cases, en la major part de les ocasions de planta baixa o de planta i pis, ja que en aquests carrers hi van venir a viure els treballadors de les fàbriques de l'entorn.

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b). "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, Servei Municipal de Cultura, p. 65-76.

    GARRELL I ALSINA, Amador (1960). Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.