Carrer de Cal Casas
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Llobregat 46-50, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer de Cal Casas

  Coordenades:

  41.97658
  1.87951
  407169
  4647783
  Número de fitxa
  08175 - 146
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  BIPCC 04
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Conjunt d'habitatges plurifamilars que formen un grup homogeni de divuit pisos agrupats en quatre escales i tres plantes, alineats al Carrer Llobregat. Construïts amb bona pedra de cantera, la mateixa amb que es va construir la fàbrica, presenten les obertures de portes i finestres emmarcades amb maó vist.

  Els orígens de Cal Casas són comuns als de moltes fàbriques de riu de Catalunya: l'aprofitament d'un antic molí fariner que es posà a la venda quan es desamortitzaren els béns comunals o municipals. El vell molí fariner que estava situat on avui trobem la fàbrica de Cal Casas es posà a la venda l'any 1860 i el comprà Miquel Vilanova, un dels propietaris rurals més importants de la zona. L'any 1861, Llorenç Claret i Sorribes, un fabricant de Sallent (Bages), adquirí un tros de terra que estava situat entre el molí i el riu Llobregat i posteriorment hi féu construí una fàbrica que aprofités l'aigua del riu com a font d'energia.
  El 1888 "Josep Casas y Cia" demanava permís a l'Ajuntament de Puig-reig per constrir habitatges al peu de la Carretera de Berga amb l'objectiu d'allotjar famílies que treballaven a la fàbrica de Cal Casas. Els habitatges, juntament amb el conjunt fabril, la torre del director i els horts, vanfuncionar com una petita colònia fins a principis del s.XX que es van començar a construir cases a l'altre banda del carrer i el nou nucli industrial va quedar incorporat al poble. L' Escola Alfred Mata, que s'inaugurà l'any 1925, fou impulsada per Alfred Mata i Pons, aleshores propietari de Cal Casas. A partir de la seva posada en marxa, l'escola esdevingué un equipament bàsic per al conjunt d'habitants de Puig-reig.

  R.SERRA. "Aproximació a la història de Puig-reig", Puig-reig 1982.
  R. SERRA. "Els orígens de Cal Cases de Puig-reig", L'Erol 47, Berga 1997, p. 22-27
  CLOTET, D. I SERRA, R. "Els pisos", a Histories del riu. El llegat de les Colònies, Regio7, 2005, p.59-60
  VV.AA. (1994). Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  CABANA, Francesc (2006): La saga dels cotoners catalans, Barna, Ed. Proa
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.19