Can Ventura de les Mitges
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer del Portalet, 14-16; carrer de Sant Cristòfol, 31
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    144

    Coordenades:

    41.60727
    2.28741
    440623
    4606419
    Número de fitxa
    08096 - 167
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Art Decó
    Segle
    XX
    Any
    Possiblement 1931
    Manuel Joaquim Raspall i Mayol (atribuït)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-081. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0766001DG4006E0001PI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges influït per l'estètica art déco que s'ha atribuït a l'arquitecte Raspall i Mayol. És una construcció entre mitgeres, en cantonada, amb tres costats de façana. En l'estret de la cantonada sols hi ha un eix. Consta de planta baixa i tres plantes pis, amb coberta plana limitada per una barana massissa. Les façanes són planes, arrebossades i pintades en tons groguencs. La coronació és amb un entaulament que incorpora els respiralls del terrat a la catalana. Les façanes laterals estan composades segons quatre o cinc eixos, amb buits de proporcions verticals, alternant eixos amb balcons i finestres. Marcs de guix emmarquen els buits. La façana de la cantonada està emfasitzada per tres buits amb balcó, de planta poligonal i frontó de forma semicircular limitat per pilastres en la barana de la coberta. Les baranes de ferro dels balcons presenten dibuixos geomètrics propis del llenguatge déco. La planta baixa ha estat modificada per l'ús comercial (CUSPINERA et alií, 2001).

     

    La façana ha estat restaurada a la dècada de 1990. Els autors d'aquesta intervenció han estat l'arquitecte Pere Josep Calvo i la dissenyadora Susanna Canal.

    Amb el desenvolupament industrial del segle XIX i principis del XX Granollers es trobà immers en un procés de creixement urbà que comportà la reforma o substitució de moltes edificacions, també algunes de les que formaven part del nucli antic. És el cas d'aquest edifici que, per l'estil i la composició de façanes, s'ha atribuït a l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol. Correspondria a la seva etapa final influïda per l'art déco (CUSPINERA et alií, 2001). La casa es devia construir a la dècada de 1930. Segons dades del cadastre, no sempre del tot fiable, podria ser de l'any 1931.

    Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 1877 - la Garriga, 1937) fou un arquitecte modernista i noucentista. Deixeble de Domènech i Montaner i de Puig i Cadafalch, va iniciar la seva trajectòria dins el modernisme per adoptar més endavant el noucentisme i per acabar en un art déco incipient. La major part de les seves obres es concentren entre Barcelona i el Vallès Oriental.

    El nom de can Ventura de les mitges ve del cognom del propietari de la merceria (GARCIA-PEY, 1990).

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.