Can Serramià / La Gamba
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Santa Elisabet, 6
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    146

    Coordenades:

    41.60871
    2.28785
    440661
    4606578
    Número de fitxa
    08096 - 174
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Eclecticisme
    Segle
    XX
    Any
    Possiblement 1916
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-107. Protecció de tipus III: Conservació de façana amb reforma i/o ampliació condicionada.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0868514DG4006E0001UI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici d'habitatges que ha conservat la tipologia originària, de principis del segle XX, en un estil poc definit i amb elements eclèctics. És una construcció de planta rectangular allargada, entre mitgeres. Consta de planta baixa i dues plantes pis. La façana és plana i arrebossada amb dos eixos marcats pels buits que donen una gran verticalitat a la composició. Les obertures es troben protegides mitjançant baranes de ferro ornamentades a cop de fuet, formant un balcó corregut a la primera planta i dos d'individuals a la segona. Els buits estan emmarcats. L'edifici està coronat amb un ràfec de diferents franges.

    En època medieval el recinte murallat ocupava els carrers més cèntrics del nucli antic. El carrer de Santa Anna constituïa un dels eixos principals. El carrer de Santa Elisabet sortia d’aquest eix cap al portal del Corró, al nord, on enllaçava amb el carrer del corró, seguint el traçat del Camí Ral de Barcelona a Vic. Una part del carrer de Santa Elisabet quedava dintre del recinte mural, mentre que el carrer del Corró ja quedava fora. Al llarg del segle XVI aquest eix va constituir un dels principals pols de desenvolupament de Granollers amb la creació d’un raval al carrer el Corró. Tot i això, al primer terç del segle XIV ja s’havia desenvolupat la urbanització del primer tram del Corró en estreta vinculació amb la construcció de l’Hospital dels pobres de Granollers. Al llarg dels segles XVI i XVII es va continuar la urbanització en la zona al nord de l’hospital, en aquest cas amb protagonisme de la promoció privada.

    Al segle XIX i, sobretot, a partir del tombant de segle XX moltes edificacions tradicionals, també les que formaven part del nucli antic, van ser objecte d’un procés de reforma o substitució. És el cas de la casa objecte d'aquesta fitxa, que va reedificar-se a principis de segle XX. Segons dades del cadastre, no sempre fiable, és una construcció de l'any 1916.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    SESÉ, Jaume (1987b) El creixement industrial. Col. Coneguem Granollers, Núm. 2, Granollers: Ajuntament de Granollers.