Can Rialt
Subirats

    Alt Penedès
    Entre la Capella de Sant Sebastià de Can Ravella i el nucli d'Ordal

    Coordenades:

    41.39639
    1.84603
    403532
    4583404
    Número de fitxa
    08273 - 253
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 104A09001
    Autoria de la fitxa
    Oriol Vilanova

    Petit nucli de cases sorgit al voltant de la propietat de Can Rialt, d'origen baix-medieval. La casa més antiga que es pot veure en aquest indret és una edificació de planta rectangular amb teulada a doble vessant, amb la façana principal orientada vers el nord, on destaca el portal d'entrada, d'arc de mig punt adovellat amb un petit fanalet de ferro forjat a la part superior de la dovella central i un banc d'obra adossat a la paret, que queda a la dreta de la porta principal. També a les finestres del primer pis, de forma quadrada, es poden veure els blocs de pedra quadrats, amb el marc treballat, d'estil renaixentista-barroc. Aquesta tipologia d'obertura es repeteix a una de les façanes laterals, únicament a les finestres del primer pis, ja que les de la planta baixa, tot i que són igualment quadrades, no presenten la pedra vista. Excepte aquests elements que presenten pedra vista, la resta de la façana està arrebossada amb ciment barrejat amb guix de color gris.
    La resta de cases que ocupen el carrer de Can Rialt són edificacions d'ús agrícola, fetes de blocs de pedra lligats amb morter de calç, amb alguna reparació amb ciment. La majoria són de planta quadrada o rectangular, moltes únicament de planta baixa o com a molt de dos pisos, amb teulada a un o a dos vessants. Algunes presenten un contrafort lateral, fet igualment de pedra.
    Cal destacar, finalment, un edifici situat en una posició elevada respecte la resta del nucli de Can Rialt, que li dona una presència urbana rellevant. Es tracta d'una casa de grans dimensions, isolada i tancada per un baluard, de planta quadrada amb teulada a quatre vessants i dues xemeneies, amb planta baixa, pis i golfes. Té la façana principal orientada al sud. Les parets són fetes de pedra lligada amb morter de calç i arrebossades amb una finíssima capa de guix gris, que atorga a la superfície de les façanes un aspecte llis. Totes les façanes presenten les seves obertures disposades de manera seriada, organitzades en tres fileres de tres finestres a cada paret, en total sis a cada costat. Les finestres de la planta baixa i primer pis són fetes de blocs de pedra vista, d'arc rebaixat, mentre que les finestres del pis superior són més petites i estan fetes amb maó. L'arc d'aquestes finestres és igualment rebaixat. Destaca la cornisa de l'edifici, feta de teules escalades.

    L'actual nucli de Can Rialt prové de l'antiga propietat de Can Rialt, els documents més antics de la qual daten de finals del segle XIV. Juntament amb les famílies Ravella, Parellada i Guilera, els Rialt eren uns dels grans propietaris terratinents que hi havia a Ordal vers l'any 1500.
    Al segle XIX, el poder de la família era encara tan gran, que quan l'any 1824 es començaren a construir les cases del carrer Passadaines, a Ordal, foren els Rialt qui donaren el permís de construcció a Pau Muntaner, Josep Ros i Jaume Olivé, a quatre pessetes de cens i una gallina grassa pel mes de juny. (RAVENTÓS, 1968; 2003)

    RAVENTÓS, Josep, pvre. (1968): "100 anys d'una petita comunitat parroquial. Sant Esteve d'Ordal, 1867-1967". Barcelona.
    RAVENTÓS, Josep, pvre. (2003): "Arrels Cristianes d'Ordal". Parròquia de Sant Esteve. Vilafranca del Penedès.