Can Pinta Sol
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer d'Anselm Clavé 2
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    146

    Coordenades:

    41.60827
    2.28873
    440734
    4606529
    Número de fitxa
    08096 - 120
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. E-01. Protecció tipus III
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    0867007DG4006E0001GI
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici entre mitgeres que fa cantonada corba amb el carrer de Sant Roc. Consta de planta baixa i tres plantes pis, amb coberta plana, limitada per una balustrada. La façana és plana, arrebossada, composada segons quatre eixos on domina el buit sobre el ple. La verticalitat queda trencada per una potent cornisa en el forjat de la primera planta amb imbricacions de totxo, així com per l'entaulament de coronació que inclou els buits de ventilació del terrat a la catalana. A sota hi ha una fina cornisa que està recolzada en cartel·les. Els buits de finestres i balcons estan protegits per baranes de ferro amb dibuixos geomètrics de llenguatge noucentista (CUSPINERA et alií, 2001).

    Rehabilitada entorn de 2001

    Actualment els baixos acullen l'Oficina de Turisme.

    En Pere Dalmau Canela tenia aquí la seva botiga. Aquest establiment era famós a Granollers perquè hi havia de tot, però era "can penja i despenja" perquè els objectes estaven col·locats de qualsevol manera per tot arreu. Per aquest motiu es va fer famosa l'expressió "sembla can pinta sol", referida a la gent que tenia la seva casa desendreçada o era desmanegada amb les seves coses.

    La botiga es deia "El Sol". Després el mateix amo posà barberia al costat, que regentava en Dalmau. Segons alguns, el conjunt de pinta del barber i el sol de la botiga donà aquest nom. Segons una altra versió, el nom vindria a causa del fet que trobant-se en Dalmau en una ocasió pintant li preguntaren què feia i els contestà que pintava el sol (GARCIA-PEY, 1990).

    L'edifici s'havia atribuït a M.J. Raspall i Mayol, però no és d'aquest autor. L'edifici on hi havia la capella de Sant Roc va ser destruït durant el bombardeig de 1938 (Raspall va morir el 1937). L'edifici va ser refet després. És documentat en les fotografies fetes després del bombardeig. Lluís Tintó va posar al descobert aquests aspectes en la redacció del PEPPAA.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.